XML Tehnologii

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Întroducere 3
Capitolul I: EXtensible Markup Language (XML) 4
1. XML - EXtensible Markup Language 4
1.1. Tehnologiile XML 5
1.1.1. Elementele specifice limbajului XML 8
1.2. Documente XML 9
1.2.1. Regulile de creare a documentului XML 11
1.2.2. Documente bine formatate şi documente valide 13
1.2.3. Sintaxa documentelor XML 13
1.2.3.1. Simbolurile speciale 14
1.2.3.2. Începutul unui element şi tag-ul de sfîrşit 14
1.2.3.3. Atribute 16
1.2.3.4. Comentarii 16
1.2.3.5. Referinţe la entităţi 17
1.2.3.6. Instrucţiuni de prelucrare 18
1.2.3.7 Secţiuni CDATA 19
1.2.3.8 Declaraţia tipului de document 20
1.3. Namespaces 20
2. Definirea tipului de document (DTD) 21
3. Modelul obiectual al documentului (DOM) 22
4. Spaţii de nume 22
5. XML Schema 24
5.1 Definirea elementelor şi atributelor 24
5.2. Deosebirele dintre XML Schema şi DTD 26
6. Vizualizarea documentelor XML 26
7. XML si bazele de date 27
8. Access XP si XML 29
9. Extensible Stylesheet Language – XSL 29
9.1. XPath 31
9.2. Elemente XPath care includ condiţii 33
9.3. Transformări XSLT 33
9.3.1. Root-ul stylesheet-ului XSLT 33
9.3.2. Elemente XSLT 34
10. Procesarea condiţionată 35
Capitolul II: Parte practică 36
1. Comentariu saitului 36
2. Codul programului 38
2.1. Prima pagină 38
2.2. Pagina a doua 42
Concluzie 52
Bibliografie 54

Extras din curs:

Întroducere

Extensible Markup Language, abreviat XML, descie o clasă de obiecte numite documente XML şi descrie parţial comportamentul unor programe de computer care le procesează. XML este o aplicaţie profil sau o formă restrictivă a SGML-ului, Standard Generalized Markup Language [ISO8879]. Prin construcţie, documentele XML se conformează documentelor SGML.

Documentele XML sunt realizate din unităţi de stocare numite entităţi, ce conţin date parsate sau neparsate. Datele parsate sunt realizate din caractere, unele dintre ele formînd date caracter iar altele ca marcaje. Marcajele codifică o descriere a schemei de stocare a documentului şi structura logică. XML furnizează un mecanism pentru a impune constrîngeri asupra schemei de stocare şi a structurii logice.

Un modul software numit procesor XML este utilizat pentru a citi documente XML şi pentru a da acces la structura şi conţinutul lor. Se consideră că un procesor XML îşi face munca în spatele unui alt modul, numit aplicaţie. Această specificaţie descrie comportamentul cerut unui procesor XML în termeni ce spun cum trebuie să citească datele XML şi ce informaţii trebuie să-i furnizeze aplicaţiei.

În timp ce HTML este un limbaj markup singular, proiectat pentru satisfacerea unor anumite cerinţe, XML este o adevărată familie de limbaje markup: pornind de la XML utilizatorul poate defini alte limbaje markup; aceasta înseamnă că aproape orice tip de date poate fi definit cu uşurinţă în XML. În aceste condiţii pe lîngă un mediu de comunicaţie universal (Internetul), o interfaţă utilizator universală (browser-ul) şi un limbaj de programare universal (Java) avem acum şi un format de date universal - XML.

XML este universal nu doar prin spectrul său de aplicaţii, dar şi prin uşurinţa utilizării. Faptul că este bazat pe text îl face uşor de utilizat pentru crearea de aplicaţii şi de unelte pentru dezvoltarea aplicaţiilor; este de asemenea un standard deschis, motiv pentru care nu necesită licenţă şi poate fi folosit pe toate platformele hardware/software. Ceea ce îl face de asemenea universal este puterea sa. Datele sunt transmise şi stocate în computere în diferite moduri: iniţial ele erau stocate în fişiere cu lungime fixă sau formate delimitate şi apoi s-au mutat în baze de date şi adesea în formate binare complexe. XML este un format de date structurate, care permite stocarea datelor complexe, indiferent dacă iniţial erau de tip text, binare sau orientate-obiect.

Capitolul I: EXtensible Markup Language (XML)

1. XML - EXtensible Markup Language

XML (Extensible Markup Language), descendent al SGML (Standard Generalized Markup Language) este un meta-limbaj utilizat în activitatea de marcare structurală a documentelor, a cărei specificaţie a fost dezvoltată începînd cu 1996 în cadrul Consorţiului World Wide Web (W3C), de un grup de cercetare condus de Jon Bosak de la Sun Microsystems, la care au aderat ulterior o serie de grupuri de experţi din comunităţile academice (Text Encoding Initiative, NCSA, James Clark) şi industriale (SUN, IBM, Netscape, Oracle, Adobe etc.). Prima versiune de XML a fost standardizată în 1998, fiind revizuită recent, în luna octombrie 2000.

Observații:

Tehnologii XML. Teza anuala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • XML Tehnologii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
55 pagini
Imagini extrase:
55 imagini
Nr cuvinte:
10 480 cuvinte
Nr caractere:
60 227 caractere
Marime:
133.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Craciun Ion
Sus!