Sisteme Informatice pentru Managementul Afacerilor

Extras din curs:

Capitolul I. Introducere în domeniul sistemelor integrate de management al afacerilor sau al softului de întreprindere , ERP și BI Definiții. Istorie. Arhitecturi

Domenii de aplicabilitate ale

ERP ( Entreprise Resource Planning – Soft pentru planificarea resurselor întreprinderii ),

şi BI ( Business Inteligenece – inteligență economică )

Managementul resurselor umane şi salarizarea personalului

Mangementul aprovizionării şi desfacerii

Managementul producţiei

Managementul financiar contabil

Managementul proiectelor

Definiții ERP

Sistemul integrat ERP : Prin definitie, un sistem de tip ERP este o solutie software complexa, ale carei elemente sunt integrate intr-o platforma comuna, pentru gestionare resurselor companiei. Sistemele de gestiune a afacerilor au evoluat de-a lungul timpului, incepand cu simple programe de planificare a materialelor si apoi a productiei, fiind concentrate in special pe gestionarea proceselor de productie si a activitatilor financiar contabile.

Enterprise Resource Planning (ERP) reprezintă sisteme bazate pe arhitectura client/server dezvoltate pentru prelucrarea tranzacțiilor și facilitarea integrării tuturor proceselor, începând cu faza planificării și dezvoltării producției, și ajungând până la relațiile ce furnizorii, clienții și alți parteneri. ( Fotache 2004)

Aplicaţiile ERP formează coloana vertebrală a unei organizaţii şi sunt "responsabile" de datele, informaţiile şi cunoştinţele interne organizaţionale.

Sistemele ERP sunt pachete de aplicatii formate din mai multe module care sprijină toate ariile funcționale: planificare, producție, vânzare, marketing, distribuție, contabilitate, financiar, resurse umane, gestiunea proiectelor, stocuri, service şi întreținere, logistică şi e-business.

Arhitectura sistemului facilitează integrarea transparentă a modulelor, asigurând fluxul informatiilor între toate funcţiunile întreprinderii într-o manieră extrem de transparentă.

Arhitectura aplicațiilor pentru managementul unei afaceri ( propusă de doamna Doina Fotache - profesor la catedra de Informatică Economică a Univ AI Cuza Iași )

Nivelele de management si sistemele informatice aferente

Sistemele informaționale/informatice în functie de nivelurile de management ale organizației economice

Structura generală a unui sistem informatic

Istoric Evoluţia sistemelor integrate de management al afacerilor pe plan mondial

Istorie

În perioada actuală, succesul implementării pachetelor ERP depinde şi de măsura în care ele permit integrarea altor categorii de sisteme, cum ar fi cele privind soluţiile de tip Customer Relationship Management (CRM- managementul relațiilor cu clienții), SupplyChain Management (SCM – managementul lanțului de distribuție), Business Intelligence (BI – afaceri inteligente), precum şi cele specifice utilizării Internet-ului.

Un alt factor mobilizator în procesul extinderii sistemelor integrate l-a reprezentat creşterea fără precedent a activităţilor de comerţ şi colaborare electronică (e-commerce şi e-business).

Arhitectura unui ERP

Un pachet de aplicații care promite integrarea completă a tuturor informațiilor din cadrul unei organizații. ( Davenport, 1998).

Schema conceptulă a unui ERP (adaptare după Rashid M., Hossain L., Patrick J.D., Enterprise Resource Planning global opportunities and chalanges )

Sistemul ERP conţine aplicaţii sau module

Componente generice ERP

1. Nomenclatoarele (fişiere de bază)

2. Contabilitatea generală

3. Încasările şi plăţile

4. Resursele umane

5. Salarizarea

6. Imobilizările

7. Planificarea producţiei

8. Urmărirea producţiei

9. Gestiunea datelor

10. Planificarea necesarului de materiale

11. Managementul proiectelor

12. Stocurile

13. Gestiunea depozitelor

14. Aprovizionarea

15. Vânzările

Nivele ale unui ERP : Server (hard- SO-DB) – Client- Limbaj

Arhitectura pe trei nivele (three tier architecture) a unui ERP

Aplicații mono strat

Aplicatii ERP pe 3 straturi

Capitolul II. Soluţii consacrate pentru softul de întreprindere

SAP

Oracle

Microsoft

Siveco

SAP România a ocupat primul loc în topul furnizorilor de aplicaţii de afaceri, cu o cotă de piaţă de 28,3% în 2005 în România. SIVECO România s-a plasat pe locul 2, cu o cotă de 19,3 % din piaţa EAS autohtonă. Oracle România s-a plasat pe locul 3, cu o cotă de piaţă de 17,4% şi venituri din licenţe software şi mentenanţă de 8,11 mil. USD.

Împreună, primii trei plasaţi controlează 65% din piaţa EAS din România.

Restul de 35% din veniturile din piaţă, sau 15,5 mil. USD, s-au împărţit între Wizrom, EBS România, Totalsoft, Microsoft Dynamics, Epicor-Scala,Transart, Adcos Romania, Crisoft, Quad, Baan, Exact Software, Megatrend şi alţii.

1. SAP – System Analyse und Programm Entwicklung - System Analysis and Program Development – analiza de sistem si dezvoltare de programe

SAP este liderul mondial în furnizarea de soluţii software pentru afaceri. Astăzi, SAP are peste 36 200 de clienţi în mai mult de 120 de ţări. Aplicaţiile SAP acoperă o gamă largă de soluţii, de la cele proiectate pentru companii mici şi mijlocii până la suite de soluţii pentru organizaţii globale

Arhitectura aplicaţiilor SAP

Structura de aplicaţii – soft de întreprindere furnizat de SAP

SAP Business Suite

SAP Product Lifecycle Management

SAP Supplier Relationship Management

SAP Supply Chain Management

SAP ERP

SAP Customer Relationship Management

Arhitectura soft a aplicațiilor SAP R3

mySAP Business Suite

Oracle E Busines Suite R12

Conform opiniei IDC, Oracle E-Business Suite Release 12 ( EBS R12 ) de la Oracle reprezintă un semnificativ pas înainte în modul de abordare a pachetelor integrate de aplicaţii pentru întreprindere. Pachetul are o funcţionalitate bogată şi este foarte util în obţinerea succesului întreprinderii pe plan global.

Arhitectura aplicaţiei EBS R12 (Baza de date, Server aplicaţii, Client)

Microsoft Dynamics –Navison. Solutia ERP a Microsoft

Microsoft Dynamics NAV oferă întreprinderilor mici și mijlocii aflate în plină dezvoltare o soluție de management de business puternică, cu costuri scăzute și ușor adaptabilă.

Este un pachet ușor personalizabil și dispune de module add-in pentru a satisface necesitățile specifice ale oricărui domeniu. În plus, poate fi adaptat pe măsură ce compania crește, adăugând putere de procesare și funcționalități suplimentare.

Versiuni ale Microsoft Business Solution oferite de Microsoft

Actualmente există doar Dynamics compus din

Microsoft Axapta

Microsoft Navision

Microsoft Solomon

Microsoft Small Business Financials

NAVISION

Navision este un produs de tip ERP promovat de compania Microsoft şi care se adresează în principiu organizaţiilor de dimensiuni medii/mari. Platforma generală spre care se va tinde constă într-o integrare a tehnologiilor web cu SQL Server + OLAP + Visual Studio NET.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme Informatice pentru Managementul Afacerilor
    • 1 ERP teorie.ppt
    • 2 Piata ERP Romania.ppt
    • 4 Baze de date teorie.ppt
    • 6 Aplicatii Baze de date ACCESS.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
133 pagini
Marime:
4.36MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Conf univ dr ing drd ec Eduard Edelhauser
Sus!