Sisteme de Baze de Date

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Cap.1. Sisteme de baze de date

In activitatea curenta orice persoana se confrunta zilnic cu manipularea datelor din baze de date. De ex. cautarea unui nr de tel in agenda telefonica reprezinta o cautare in bazele de date sau rezervarea unui billet de calatorie repr accesarea in baza de date si completarea unor informatii in ea.

Bazele de date pot avea dimensiuni, pot fi foarte variate, unele baze de date pot avea zeci sau sute de inregistrari. Cum ar fi nr de tel din agenda, alte baze de date pot contine milioane de inregistrari cum ar fi de exemplu baze de date pt evidenta pensionarilor dintr-o tara, a taxelor platite de fiecare angajat etc.

Utilizatorii unei baze de date au posibilitatea de a efectua mai multe operatii la nivelul bazei de date:

- introduceraa de date sau inserare

- stergerea unor date existente

- actualizarea unor date memorate

- interogarea bazei de date pt. a regasi anumite informatii dupa un criteriu ales

In sens larg, o baza de date este o colectie de date corelate dpvdv logic care reflecta un anumit aspect al lumii reale si este destinat unui anumit grup de utilizatori. In acest sens, bazele de date pot fi create si mentinute manual cum ar fi de ex. fisele de carti dintr-o biblioteca scrise pe hartie sau computerizat asa cum regasim majoritatea bazelor de date actuale. In sens restrans, o baza de date repr. o colectie de date creata si mentinuta computerizat care permite operatii de introducere, stergere, actualizare si interogarea datelor. Simplele colectii de date care sunt scrise pe hartie dar nu permit operatii de interogare prin prisma acestei definitii nu sunt considerate baze de date.

COMPONENTELE UNUI SISTEM DE BAZE ( SBD)

- un sistem de baze de date este un sistem computerizat de mentinere a evidentei unei anumite activitati folosind baze de date

- coponentele unui sistem de baze de date sunt:

• Hardware

• Software

• Utilizatori

• Date persistente

HARDWARE:

- sistemele de baze de date sunt instalate de obicei pe calculatorul de uz general

- sistemele complexe insa necesitand calculatoare foarte puternice

- performantele calc. ( viteza de lucru, mem interna si externa, viteza de transfer a infomatiei influenteaza in mare masura functionarea sistemelor de baze de date

SOFTWARE:

- intre baza de date si utilizatori se gaseste nivelul software tradus prin sistemul de gestiune de baze de date

UT, F <=> PR. APL. <-> SGBD -> BD

SGBD-ul receptioneaza cererile utilizatorilor de acces la baze de date pt operatii de introducere, stergere, modificare sau interogare, apoi le interpreteaza, executa op respective si returneaza rezultatul utilizatorilor.

Ofera utilizatorilor o viziune a bazei de date la nivel inalt, scutindandui pe acestia de a cunoaste organizarea particulara a sistemului in unitatea de memorie

La nivel software, pe langa SGBD este necesara si existenta unui sistem de operare care permite practic utilizarea de baza a calculatorului.

O aplicatie de baze de date este un program care ofera o anumita utilizare a unei baze de date

De ex programul cu ajutorul caruia se calc salariile intr-o organizatie pe baza unor date ce repr informatii despre salariati este o aplicatie de baze de date.

Utilizatorii unui sistem de baze de date se pot impartii in programatori de aplicatii, utilizatori finali si administratorii bazei de date

Programatorii de aplicatii sunt cei care dezvolta aplicatiile de baze de date folosind limbaje de programare de inalt nivel.

Aplicatiile rezultate pot fi aplicatii cu executie independenta( care pot functiona independent de mediul de programare in care au fost concepute) sau pot fi aplicatii interactive sau online.

Utilizatorii finali sunt acei utilizatori care acceseaza baza de date prin intermediul unui program de aplicatie, program ce le poate da drepturi diferentiate utilizatorilor in functie de calitatea lor fata de programul respectiv.

Administratorul bazei de date este o persoana care are ca sarcina mentinerea functionalitatii baze dei date prin stabilirea drepturilor de acces, ale diferitelor categorii de utlizatori. Tot odata, acest administrator efectueaza periodic activitati de salvarea datelor sau back up si monitorizarea permanenta a sistemului, iar la nevoie opereaza refacerea bazelor de date in momentul aparitiei unei defectiuni.

Datele memorate intr-o baza de date sunt date persistente, adica ele raman memorate in memoria externa independent de executia programelor de aplicatii.

Datele intr-o baza de date se introduc sau se modifica pe baza unor date de intrare provenite de la tastatura, citirea unor fisiere de date sau receptionarea unor mesaje.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Baze de Date
    • 1 BDT-28.02.13.doc
    • 3 BDT- 15.03.2013.doc
    • 5 BDT-29.03.13.doc
    • 7 BDT -12.04.13.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
130 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 038 cuvinte
Nr caractere:
28 778 caractere
Marime:
62.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!