Rețele de Calculatoare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

O reţea de calculatoare (computer network) este un ansamblu de calculatoare interconectate prin intermediul unui mediu de comunicaţie (cablu coaxial, cablu torsadat UTP, fibra optică sau unde electromagnetice) cu scopul de a utiliza în comun resursele fizice (imprimantă, scanner etc.) şi a resurselor logice (software de aplicaţie, baze de date, fişiere), existente pe calculatoarele care alcătuiesc reţeaua. Deci, un calculator poate accesa sau, altfel spus, poate partaja (sharing) echipamentele hardware, datele, programele şi facilităţile oferite de un alt calculator din acea reţea.

Figura 1 – Reţea de calculatoare şi resurse partajate

Calculatoarele sunt echipamente de lucru foarte performante cu care se poate procesa text (aplicaţia Word), se prelucrează datele pe foi de calcul (aplicaţia Excel), se pot realiza baze de date (aplicaţia Access), se pot prelucra desene şi imagini etc. Dezavantajul lor constă în faptul că, pentru a transfera aceste date de la un calculator la altul, acestea trebuie stocate pe dischete, CD-uri sau memorii flash, transportate la un alt calculator şi memorate pe harddisc-ul acestuia. Din acest motiv a apărut necesitatea conectării mai multor calculatoare între ele pentru a forma o reţea de calculatoare. Conceptul de interconectare a calculatoarelor pentru a utiliza resursele în comun se numeşte lucru în reţea. Într-o reţea de calculatoare se pot partaja:

-resursele fizice (hardware) care se pot utiliza în comun: unităţile de disc, imprimantele sau scannerele. Partajarea oferă posibilitatea utilizării în comun a echipamentelor hardware instalate pe oricare din calculatoarele reţelei de către utilizatorii care au acces la un calculator conectat în reţea;

-resursele logice (software) sunt programele instalate, aplicaţiile, fişierele sau bazele de date. Se recomandă ca resursele software care se utilizează în comun într-o reţea să fie puse pe un disc partajabil.

Toate reţelele de calculatoare au anumite componete comune. Acestea sunt:

-servere, calculatoare specializate care oferă utilizatorilor reţelei resurse partajate. Serverele pot fi: de fişiere (muzică, filme, jocuri), de tipărire, de poştă electronică, de pagini web, de comunicaţii etc.

-clientul sau staţia de lucru (workstation), calculatoarele folosite de utilizatorii unei reţele care accesează resursele partajate de server;

-mediul de comunicaţie alcătuit din totalitatea cablurilor, conectorilor şi echipamentelor folosite pentru a interconecta calculatoarele pentru a forma o reţea.

1.1 Clasificarea reţelelor de calculatoare

1.1.1 În funcţie de aria geografică pe care se întind reţelele de calculatoare se clasifică în:

-reţelele locale LAN (Local Area Network) sunt reţelele de calculatoare realizate la nivelul unei clădiri sau al unui grup de clădiri, având distanţa dintre calculatoare de până la 1000 m;

-reţelele metropolitane MAN (Metropolitan Area Network) sunt reţelele în care se interconectează calculatoarele dispuse într-un oraş sau într-o metropolă;

-reţelele de mare întindere WAN (Wide Area Network) sunt reţelele care interconectează calculatoarele dispuse la nivelul unei regiuni, la nivelul unei țări sau la nivel mondial. O rețea WAN interconectează mai multe rețele LAN prin intermediul rețelelor de telecomunicații.

1.1.2 Clasificarea reţelelor în funcţie de sistemul de operare.

Într-o reţea de calculatoare pot exista două tipuri de sisteme de operare: sistem de operare client (Windows 95, Windows 98, Windows XP, etc) şi sistem de operare server (Windows NT Server, Windows 2000 Server, Windows 2003 Server, Unix, Linux etc). Din punct de vedere al sistemelor de operare utilizate reţelele se clasifică în:

-Reţele de la egal la egal (peer-to-peer);

-Reţele bazate pe server.

Reţelele de la egal la egal (peer-to-peer) sunt acele reţele în care partajarea resurselor este facută de către fiecare calculator al reţelei. Toate resursele sunt puse în comun de către toate calculatoarele reţelei. Aceste reţele au următoarele caracteristici:

-toate calculatoarele sunt egale, fiecare calculator este şi client şi server, neexistând un calculator responsabil cu administrarea reţelei;

-această reţea poate fi formată din maxim 10 calculatoare şi se mai numeşte grup de lucru sau workgroup;

-implică costuri mici şi de aceea este des utilizată în firmele mici;

-se utilizează atunci când nu se impun condiţii privind securitatea datelor.

Observații:

CONCEPTUL DE REŢEA DE CALCULATOARE

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de Calculatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 399 cuvinte
Nr caractere:
29 090 caractere
Marime:
674.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Turicu Adrian
Sus!