Model relațional

Previzualizare curs:

Extras din curs:

MODELUL RELATIONAL

Modelul relational ca si orice alt model de date utilizat în proiectarea logica a bazelor de date elibereaza utilizatorul de cunoasterea detaliilor despre structura fizica si metodele de acces la date. În afara de aceasta, el are doua avantaje suplimentare: e simplu si elegant. Simplitatea sa consta în structurile de date omogene în forma de relatii tabelare. Iar eleganta modelului se explica prin temelia sa stiintifica. El este riguros din punct de vedere matematic gratie faptului ca se sprijina pe bine puse la punct teoriile matematica relatiilor si logica de ordinul unu.

Modelul relational a fost primul exemplu de model de date formal si a fost propus de E. Codd în 1970. Prin model datele utilizatorului sunt reprezentate si manipulate în mod abstract. Modelul de asemenea presupune tehnici ce ajuta administratorul de a detecta si corecta posibilele probleme de proiectare ce pot aparea o data cu pregatirea datelor pentru implementare într-un SGBD concret.

Orice model de date, conform unei sugestii a lui Codd, trebuie sa se bazeze pe trei componente: structurile de date, constrângerile de integritate si operatorii de manipulare a datelor.

.Structurile de date. Structurile sunt definite de un limbaj de definire a datelor (data definition language). Datele în modelul relational sunt structurate în relatii bidimensionale. Elementele principale ale structurii relationale sunt relatiile, tuplurile, atributele, domeniile.

.Constrângerile de integritate. Prin integritatea datelor se subîntelege ca datele ramân stabile, în siguranta si corecte. Integritatea în modelul relational este mentinuta de constrângeri interne care nu sunt cunoscute utilizatorului.

.Manipularea datelor. Relatiile pot fi manipulate utilizând un limbaj de manipulare a datelor (data manipulation language). În modelul relational, limbajul foloseste operatorii relationali bazati pe conceptul algebrei relationale. În afara de aceasta, exista limbaje echivalente algebrei relationale, cum ar fi calculul relational orientat pe tuplu si calculul relational orientat pe domeniu.

1.1. Structura relationala a datelor

Unul din avantajele modelului relational rezida în omogenitatea lui. Toate datele sunt structurate în tabele, fiecare linie ale caror are acelasi format. Linia într-un tabel reprezinta un obiect (sau o relatie dintre obiecte) din lumea înconjuratoare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Model Relational.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 389 cuvinte
Nr caractere:
21 760 caractere
Marime:
20.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Cotelea V.
Sus!