Medii de programare vizuală - Visual Basic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS 1

Microsoft Visual Basic reprezintă cel mai rapid şi mai uşor mod de a crea aplicaţii Windows. Indiferent dacă sunteţi un profesionist cu experienţă sau un începător în programare, Visual Basic vă oferă un set complet de instrumente prin care este simplificată dezvoltarea unei aplicaţii.

Prin urmare, ce este Visual Basic? Cuvântul „Visual" se referă la metoda folosită la crearea interfeţei grafice cu utilizatorul (GUI). In loc de a mai scrie numeroase linii de cod pentru a descrie apariţia şi amplasarea elementelor de interfaţă, pur şi simplu puneţi obiecte deja construite pe ecran. Dacă aţi folosit vreodată un program de desenare cum este Paint, aveţi deja priceperea necesară să creaţi o adevărată interfaţă cu utilizatorul.

„Basic" vine de la limbajul BASIC (Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Code: codul instrucţiunilor simbolice de uz general pentru începători), un limbaj folosit de mai mulţi prorgamatori decât oricare altul din istoria calculatoarelor. Visual Basic s-a dezvoltat din limbajul original BASIC şi conţine acum mai multe sute de instrucţiuni, funcţii şi cuvinte cheie, multe dintre ele legate direct de interfaţa GUI din Windows. începătorii pot crea aplicaţii utile învăţând doar câteva din cuvintele cheie şi, în acelaşi timp, puterea limbajului permite profesioniştilor să realizeze orice poate fi realizat cu oricare alt limbaj de programare în Windows.

Limbajul de programare Visual Basic nu este singurul produs care poartă acest nume. Sistemul de programare Visual, versiunea Applications, inclus în Microsoft Excel, Microsoft Access şi în multe alte aplicaţii din Windows, foloseşte acelaşi limbaj. Versiunea Visual Basic Scriotine (VBScript) este un limbaj de comenzi script larg răspîndit, fiind totodată un subset al limbajului VB. De aceea, investiţia de timp şi efort pentru a învăţa VB vă va fi de folos în toate acestre domenii.

Scopul dumneavoastră poate fi de a crea un utilitar de mici dimensiuni pentru uz personal sau al unui grup de lucru, un sistem la nivelul întregii firme sau o aplicaţie distribuită pe întreg globul prin intermediul Internetului; în toate aceste cazuri Visual Basic deţine uneltele de care aveţi nevoie.

• Caracteristicile de acces la date vă permit crearea unor baze de date, aplicaţii de tip front-end (la nivel de utilizator final) şi componente scalabile la nivel de server pentru cele mai răspîndite tipuri de baze de date, inclusiv Microsoft SQL Server şi alte baze de date de dimensiuni mari.

• Tehnologiile ActiveX vă permit să folosiţi funcţiile furnizate de către alte aplicaţii, pre-cum editorul de texte Microsoft Word, programul de calcul tabelar Microsoft Excel, ca şi de alte

aplicaţii Windows. Puteţi chiar automatiza aplicaţii şi obiecte create cu ajutorul ediţiilor Professional sau Enterprise ale limbajului Visual Basic.

• Facilităţile pentru Internet permit accesul din cadrul aplicaţiei dumneavoastră la docu-mente şi aplicaţii din Internet sau intranet sau crearea unor aplicaţii de tip Internet server.

• O dată terminată, aplicaţia dumneavoastră este un fişier cu adevărat executabil, de tip .exe, pe care o puteţi distribui liber.

Cum se obţine asistenţă în timpul lucrului

Documentaţia online se referă la aproape toate aspectele din Visual Basic. Ea cuprinde:

• Toate manualele de Visual Basic, acestea oferind informaţii la nivel de concepte despre folosirea numeroaselor facilităţi din Visual Basic.

• Language Reference, care conţine informaţii complete despre mediul de programare şi limbajul Visual Basic.

• Legături Visual Basic online către sursele de informaţii despre Visual Basic din Web.

• Microsoft Product Support Services, având informaţii despre cum se poate obţine asistenţă tehnică.

Asistenţă contextuală

Multe părţi din Visual Basic sunt contextuale. Asta înseamnă că puteţi obţine asistenţă pentru acele părţi fără a fi nevoit să treceţi prin meniul Help. De pildă, pentru a obţine asistenţă pentru orice cuvânt-cheie din Visual Basic plasaţi punctul de inserare exact pe acel cuvânt-cheie şi apăsaţi tasta F1.

Puteţi apăsa tasta F1 în orice parte contextuală din interfaţa Visual Basic pentru a afişa informaţii din Help despre acea parte. Părţile contextuale sunt:

• Orice fereastră Visual Basic (fereastra Properties, fereastra Code, ş.a.m.d.)

• Controalele din Toolbox (caseta cu instrumente)

• Obiectele dintr-un formular sau document

• Proprietăţile din fereastra Properties

• Cuvintele-cheie din Visual Basic (declaraţii, funcţii, proprietăţi, metode, evenimente şi obiecte speciale)

• Mesaje de eroare

Observații:

UPB CURS PROGRAMARE VIZUALA IN VISUAL BASIC

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • curs 01.pdf
  • CURS 02.pdf
  • CURS 03.pdf
  • CURS 04.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
11 929 cuvinte
Nr caractere:
62 215 caractere
Marime:
1.06MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!