Logica Computațională

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Ce este logica? Logica este ramura filosofiei care se ocupã cu analiza modelelor de raþionament prin care o concluzie este obþinutã dintr-un set de premize, fãrã referire la înþeles sau context (Collins English Dictionary).

Logica este studiul inferenþei ºi argumentãrii. Inferenþele sunt reguli de determinare pas cu pas din una sau mai multe propoziþii, cunoscute ca premize, o altã propoziþie, numitã concluzie. O inferenþã deductivã este acea inferenþã care are scopul de a fi validã, atunci când inferenþa este una în care concluzia poate fi adevãratã dacã premizele sunt adevãrate. Toate celelalte inferenþe se numesc inductive (Britanica Cocise Encyclopedia).

Ce studiazã logica? Logica lucreazã cu douã componente cheie, pe care orice om de ºtiinþã sau tehnician din domeniul IT le are: abstracþia ºi formalismul.

De ce este importantã logica? Logica este o formalizare a raþionamentului. Ea este un limbaj formal pentru deducerea cunoºtinþelor dintr-un numãr mic de premize stabilite explicit (axiome, ipoteze, fapte). Logica asigurã un cadru formal de reprezentare a cunoºtinþelor. Deasemenea, logica separã, într-un argument, structura de conþinut.

§1.1 Scurt istoric al logicii

Istoric, privind dezvoltarea logicii, se pot distinge urmãtoarele perioade: logica anticã, logica medievalã ºi tradiþionalã, apoi logica modernã (logica computaþionalã).

Logica anticã

Logica anticã se regãseºte în diverse culturi ºi tradiþii de-a lungul istoriei. Se pot distige douã feluri de sisteme logice în aceste culturi: sisteme de raþionament ilizibile (greu decodabile) care se întâlnesc în multe culturi, ºi

2 Logicã computaþionalã

logici inteligibile care se întâlnesc respectiv în cultura greacã, chinezã, indianã, islamicã. Tratarea, sofisticat formalã, a logicii moderne descinde din tradiþia greacã, parþial din Europa, transmisã prin filozofi islamici în Europa medievalã. In logica greacã se regãsesc douã tradiþii logice principale rivale: logica stoicã (logica din ºcoala greacã fondatã de Zeno prin care se credea cã Dumnezeu determinã orice lucru pentru a învinge iar virtutea este suficientã pentru fericire) ºi logica peripateticã (logica discipolilor lui Aristol).

Colecþia de lucrãri a lui Aristotel, cunoscutã ca Organon, a fost prima lucrare sistematicã de logicã reprezentatã prin silogisme. Silogismul este o formã de raþionament deductiv care conþine: o premizã majorã, o premizã minorã ºi o concluzie. Un exemplu de silogism:

Toþi oamenii sunt muritori.

Premizã majorã

Eu sunt un om.

Premizã minorã

Aºadar, eu sunt muritor.

Concluzie

Notaþia arãta astfel:

OsM EsO

EsM

EsM se deduce logic

OsM ºi EsO

In India din ºase ºcoli antice douã au tratat gândirea logicã:

- Nyaya - ºcoalã realistã care dezvoltã o schemã rigidã cu cinci componente logice: o premizã iniþialã, un raþionament, un exemplu, o aplicaþie ºi o concluzie;

- Vaisheshira – filosofie Budistã idealistã a cãrei analizã se centrazã pe definirea deducþiei logice necesare, cunoscutã ca ºi concomitenþã invariabilã sau pervasiune.

China anticã este reprezentatã prin logicienii: Confucius (simbolul culturii chineze), Mozi (ºcoala de Mohism), Chuang Tzu, Hui Tzu, Gongsun Long.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Logica Computationala
    • Curs 1-2.pdf
    • Curs 10-11-12.pdf
    • Curs 3-4-5-6.pdf
    • Curs 7-8-9.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
142 pagini
Imagini extrase:
142 imagini
Nr cuvinte:
33 126 cuvinte
Nr caractere:
168 826 caractere
Marime:
1.42MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!