Interogări în Delphi

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Această componentă este metoda preferată de accesare a datelor în bazele de date client/server.

Pont: Componenta Query nu are o proprietate TableName cum are tabelul.

Aceasta înseamnă că atunci când se realizează designul, nu se va putea vedea imediat o listă de tabele pentru baza de date curentă. Pentru a vedea o listă de tabele, se poate face una din două acţiuni. Se va putea pune temporar un tabel pe form, acestui tabel să i se seteze proprietatea DatabaseName (sau calea până la baza de date ce se va consulta) şi astfel să se poată vizualiza lista de tabele în proprietatea TableName. O altă variantă ar fi să se selecteze componenta Query pe formular, să daţi pe ea c1ick dreapta şi apoi să se alegă Explore din meniul contextual. Această variantă va duce fie la SQL Explorer (Versiunea Client/Server) fie la Administratorul BDE (Versiunile Standard şi Profesională). Se va putea utiliza oricare din ele pentru a vizualiza tabelele existente într-o BD.

Proprietatea SQL

Aceasta este de tip TStringList şi conţine declaraţiile SQL de executat. Se va putea alege valoarea proprietăţii SQL prin Object Inspector în timpul designului sau în cod atunci când programul funcţionează.

Pentru a seta valoarea în timpul designului, variantă în care se dă click pe butonul de lângă proprietatea SQL în Object Inspector. Apare căsuţa de dialog String List Editor, şi acum se pot introduce unul sau mai multe rânduri de declaraţii SQL.

Pont: Această componentă SQL are o trăsătură care ajută să se editeze liste string în Delphi Code Editor.

Când se adaugă rânduri la proprietatea SQL în timpul derulării programului, trebuie să şters tot conţinutul anterior, de exemplu:

Queryl.SQL.Clear;

Query1.SQL.Add ('select * from country');

Dacă nu se curăţă Delphi Code Editor din proprietatea SQL, înainte de a adauga un string, în lista string vor apărea şi declaraţile SQL anterioare. De aici vor apărea, cu siguranţă, erori atunci când se va încerca executarea declaraţiei SQL.

Executarea declaraţiilor SQL

Declaraţiile SQL vor fi executate fie prin metoda Open fie prin cea ExecSQL. Dacă se folosesc declaraţii SQL care includ SELECT, se va folosi metoda Open pentru a executa chestionarea SQL. Dacă se utilizează declaraţii INSERT, UPDATE sau DELETE, va fi nevoie de metoda ExecSQL. Următoarele exemple folosesc metoda Open:

Queryl.SQL.Clear;

Queryl.SQL.Add ('select * from Clienti);

Query1.Open;

Declaraţiile SQL Instrucţiune retrag anumite coloane dintr-o BD. Asteriscul îi spune serverului BD să returneze toate coloanele din tabel. Exemplul anterior returnează apoi întregul tabel numit Clienti din BD curentă. Pentru returnarea anumitor coloane, se poate folosi codul după cum urmează:

Query1.SQL.Clear;

Queryl.SQL.Add ('se1ect Nume, Capital from Clienti);

Query1.Open;

Notă: Setarea proprietăţii Active la True reprezintă acelaşi lucru ca şi alegerea metodei Open.

Declaraţia SQL DELETE şterge înregistrările dintr-un set de date. Pentru a şterge o înregistrare dintr-un set de date, se poate folosi codul după cum urmează:

Queryl.SQL. Clear;

Queryl.SQL.Add ('delete from Clienti where nume = 'Pop' );

Queryl.ExecSQL;

În acest caz se observă că se foloseşte metoda ExecSQL în loc de Open. Trebuie folosită această metodă pentru a executa o chestionare ce conţine şi declaraţiile INSERT, UPDATE sau DELETE.

Comanda INSERT introduce o înregistrare într-un set de date:

Query1.SQL.Add ('insert into Clienti’);

Queryl.SQL.Add (' (Nume, Capital)');

Queryl.SQL.Add ('values ("Popescu", "Diaconu")');

Queryl.ExecSQL;

Notă: În exemplul precedent se poate observa folosirea ghilimelelor. Sintaxa SQL nu ar trebui să fie considerată la fel cu cea Object Pascal. SQL poate folosi fie ghilimele fie apostrof în jurul numelor valorilor. Pot fi utilizate amândouă, dar trebuie ştiut când. Oricare variantă din următoarele este corectă:

Queryl.SQL.Add ('values ("Popescu ", "Diaconu")');

Query1.SQL.Add ('values ('Popescu”, ‘Diaconu “)').

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Interogari in Delphi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 916 cuvinte
Nr caractere:
10 230 caractere
Marime:
291.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Boldea Maria
Sus!