Internet - Mediu de Comunicare Globală

Previzualizare curs:

Extras din curs:

A. Ce este o reţea- Ce este Internet-ul- Ce este Intranet-ul- Care este diferenţa între Internet şi World Wide Web?

B. Oportunităţi de marketing în mediul Internet

A. Ce este o reţea- Ce este Internet-ul- Ce este Intranet-ul- Care este diferenţa între Internet şi World Wide Web?

- Ce este o reţea-

O reţea de calculatoare (network) este un grup de două sau mai multe calculatoare, denumite noduri, conectate între ele. Scopul conectării calculatoarelor constă, mai ales, în faptul că în reţea datele pot fi schimbate între calculatoare, se poate avea acces la o colecţie comună de date, resursele (programe, imprimantă, etc.) pot fi utilizate în comun, cheltuielile de administrare pot fi micşorate.

Avantajele comunicaţiei de date prin reţele de calculatoare nu sunt însă limitate local, ci ele se extind şi la scară mai mare.

În funcţie de aria de întindere reţelele se pot clasifica în:

a) LAN - Local Area Network (reţea locală) - este un sistem în care PC-uri individuale sunt conectate într-o companie sau organizaţie. Spre exemplu, dacă 10 oameni lucrează împreună într-un birou, are sens să fie conectaţi. Astfel, biroul va avea o singură imprimantă la care aceştia vor putea printa. În acelaşi mod, dispozitive precum scanner-ele sau modemurile pot fi împărţite, dar cea mai mare utilitate este aceea că se pot împarţi informaţiile.

b) MAN - Metropolitan Area Network (reţea metropolitană) se întinde pe teritoriul unui oraş.

c) WAN - Wide Area Network (reţea de arie largă) - permite conectarea calculatoarelor de pe o arie geografică mare (chiar în altă ţară).

d) GAN - Global Area Network (reţea globală) - este o reţea ce cuprinde tot globul. Cea mai renumita reţea globală este Internetul.

Reţelele se pot clasifica, în funcţie de tipul de arhitectură, astfel:

a) Peer-to-peer (punct cu punct) - toate calculatoarele din reţea sunt egale în drepturi, fiecare putând avea acces la resursele celorlalte calculatoare.

b) Client-server - este termenul care se foloseşte pentru definirea reţelelor în care resursele sunt ţinute într-un loc central pe un server şi sunt folosite local de către utilizatori (clienţi). Serverele sunt calculatoare foarte puternice sau un grup de calculatoare, în vreme ce staţia de lucru a clientului este mai puţin puternică.

În funcţie de topologia reţelei (aranjarea spaţială a nodurilor reţelei) avem:

a) Reţele de tip bus (magistrală) – în care nodurile sunt conectate liniar, ca în figura de mai jos. Există un element de legătură, numit magistrală, înzestrat la capete cu terminatori, la care se conectează fiecare nod. Dacă magistrala nu prezintă defecţiuni, atunci nodurile funcţionează independent.

b) Reţea de tip stea (star) – aşezarea nodurilor se face în stea, ca în figura de mai jos. Avantajul acestei topologii constă, de asemenea, în independenţa calculatoarelor în reţea. Dacă un nod nu mai funcţionează, celelalte vor putea lucra în continuare nestingherite, cât timp nodul central este operaţional.

c) Reţele de tip inel (ring) – nodurile sunt aşezate în cerc, ca în figura de mai jos. Realizează o conectivitate fizică minimală şi nesimetrică între noduri, fiecare nod fiind conectat doar la vecinii săi imediaţi prin căi dedicate unidirecţionale.

Există reţele formate din calculatoare ce au doar monitor şi tastatură, fără a avea hard propriu şi un server către care aceste staţii de lucru trimit informaţiile. Aceste tipuri de calculatoare se numesc terminale neinteligente. În cazul în care staţiile de lucru dintr-o reţea au procesor propriu şi fac o serie de operaţii cu propriile resurse se numesc terminale inteligente.

Utilizarea calculatoarelor într-o reţea oferă multiple avantaje. Dintre acestea amintim:

- Permite partajarea utilizării resurselor indiferent de localizarea lor fizică;

- Permite accesul programelor de la distanţă, utilizatorii având la dispoziţie ultimele versiuni ale acestora;

- Permite accesarea bazelor de date de la distanţă;

- Realizează o comunicare mai rapidă între oameni, comunicare ce se poate realiza sub formă de text, sunet sau imagine;

- Se por realiza videoconferinţe utilizate pentru educaţia la distanţă;

- Posibilitatea pentru anumite persoane de a lucra acasă (teleworking), în funcţie de timpul disponibil;

- Reducerea costului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Internet - Mediu de Comunicare Globala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 633 cuvinte
Nr caractere:
18 071 caractere
Marime:
311.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!