Informatică

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1. ARHITECTURA CALCULATORULUI
1.1 PLACA DE BAZA
1.2 PROCESORUL
1.3 MEMORIA
1.4 UNITATI DE STOCARE FIXA
1.5 UNITATI DE STOCARE MOBILA
1.6 MODEMUL
1.7 PLACADE SUNET
1.8 PLACA VIDEO SI MONITORUL
1.9 EXEMPLU: CONFIGURATIA CALCULATORULUI ANULUI 2006
2. SISTEME DE OPERARE
2.1 WINDOWS NT
3. UTILITARE DE GESTIONARE A SUPORTURILOR DE MEMORIE EXTERNA, ARHIVATOARE, DEVIRUSATOARE SI MULTIMEDIA
3.1 ANTIVIRUS
3.2 ARHIVATOARE
4. MEDIATOARE DE TEXTE (WORLD)
4.1 C.V.
4.2 SCRISOARE DE INTENTIE
4.3 CARTIDE VIZITA
5. REGISTRE COMPLETE DIN ACTIVITATEA INTREPRINDERILOR
6. EDITOARE DE PREZENTARI (POWER POINT)
7. RETELE DE CALCULATOARE SI INTERNET
8. COMENTAREA UNUI SITE

Extras din curs:

1. ARHITECTURA CALCULATORULUI

Cele mai importante componente ale unui sistem de calcul; acestea sunt :

- placa de baza (Mainboard)

- procesorul (CPU, Central Processing Unit)

- memoria (RAM, Random Access Memory)

- unitati de stocare fixa (HDD, Hard Drive)

- unitati de stocare mobile (FDD, CD, DVD)

- modemul

- placa de sunet

- placa video si monitorul

1.1 PLACA DE BAZA

Este una dintre cele mai importante componente ale sistemului. Aceasta determina configuratia si capabilitatile computerului (viteza maxima a CPU, viteza magistralei, numarul si calitatea placilor de extensie, tipul de memorie, etc.). Placile de baza se impart in trei mari categorii. Aceasta orinduire este data de factorul de forma (form factor). Notiune de "factor de forma" are la baza dimensiunile si forma placi, tipul soclurilor utilizate, dispunerea suruburilor de fixare in carcasa.

- AT pentru modelele ce se bazeaza pe procesoare din gama 286 - 486/586, chiar si pentru primele modele Pentium / AMD-K6. Unde sint din nou diferentiate in "Baby AT" si Full AT". Aceste placi de baza se recunosc dupa conectorul pentru alimentare (format din doua mufe ce se insereaza in prelungire unul cu celalt) si dupa dispunerea soclului pentru procesor, acesta find asezat chiar in fata sloturilor pentru placile de extensie.

- ATX sint disponibile odata cu aparitia procesoarelor Pentium si pina la ultimul model de Pentium IV, aceastea vin cu un nou conector pentru alimentare format dintr-o singura mufa iar soclul procesorului este dispus linga sloturile pentru placile de extensie. Odata cu introducerea acestor placi, calculatoarele capata noi functii in ceea ce priveste regimul de alimentare (PowerOn by Keyboard, StandBy)

- NLX este o constructie revolutionara, care doreste sa modularizeze constructia computerelor. Placa de baza este astfel conectata la un slot, ca si celelalte placi de extensie. In acest mod este mult mai usor demontabila.

In continuare, trecem in revista structura placi de baza. Conform importantei, startul este dat de soclul procesorului (socket,slot). Dupa cum am amintit, placa de baza este cea care stabileste tipul de procesor suportat, functie de modelul soclului instalat si plaja tensiunilor de alimentare a procesorului. Aceste doua caracteristici primordiale pentru determinarea modelelor de procesoare suportate de placa de baza. Pentru a exemplifica, imaginile de mai jos prezinta diferite modele de socluri si tipul de procesor ce poate fi montat.

- Socket 370 a fost conceput pentru a sustine procesoare fabricate de Intel, ca Mendocino, Pentium II.

- Socket 7 este similar d.p.d.v al dimensiunilor si formei insa se utilizeaza pentru procesoare AMD cu sint cele din gama K6, insa acesta suporta si procesoare Intel mai vechi cum sint Pentium I si Pentium MMX.

- Slot 1 este un model pe care Intel a dorit sa-l promoveze ca o alternativa la Socket, acesta suporta procesoare ca Celeron, Pentium II, Pentium III.

- Slot A este realizat pentru a acomoda procesoare AMD Athlon

Sloturile pentru placi de extensie, acestea sint prezente pe placa de baza sub forma unor conectori cu diferite lungimi in functie de standardul utilizat (VLB, ISA, CNR, PCI, AGP). Aceastea sint concepute sa functioneze cu marea diversitate a placilor de extensie, cu diverse utilitati. De la controlere pentru unitati de stocare (arhaicele controlere IDE, controlere SCSI), placi video, placi pentru retea, modem si pina la placile multimedia ( de sunet, tunere, achizitie imagine, etc). In general aceste sloturi permit orientarea placi de baza in carcasa computerului, aceste sloturi fiind astfel montate incit sa fie colineare cu fantele din stapele carcasei.

In perioada aceasta cele mai raspindite sloturi sint PCI , AGP, CNR si pentru placile cu doua generatii mai vechi apar si sloturile ISA. Totusi merita amintit ca majoritatea placilor ce se ajung pe piata in zilele noastre au integrate chipuri ce inglobeaza functiile unei placi video si ale uneia de sunet. In alte cuvinte, pentru cei care nu sint amatori de mari perfomante, aceste chip-uri ne scapa de montajul a doua placi de extensie implicit doua sloturi libere.

Model slot Frecventa de lucru Largime banda Numar contacte Tensiune alimentare Viteza transfer

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Informatica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
83 pagini
Imagini extrase:
83 imagini
Nr cuvinte:
26 803 cuvinte
Nr caractere:
147 619 caractere
Marime:
381.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
computer, hardware, software, programe, componente
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!