Baze de Date

Extras din curs:

„Modul cum culegi, administrezi şi foloseşti informaţia fac din tine un câştigător sau un înfrânt în viaţă”.

În această manieră dramatică sintetizează Bill Gates rolul tehnologiei şi informaţiei.

Este tot mai evident faptul că în prezent existenţa fiecărui individ în parte, ca şi a întregii societăţi în ansamblul ei, capătă un ritm din ce în ce mai alert, devine tot mai marcată de necesitatea cunoaşterii rapide, complete şi corecte a realităţii înconjurătoare, pentru ca luarea deciziilor să fie făcută ferm, oportun şi competent. Aceasta duce, inevitabil, la creşterea volumului de informaţii ce trebuie analizat, de unde o diminuare a operativităţii în acţiune.

Orice decizie are la bază informaţii şi date referitoare la obiectul activităţii respective.

O colecţie de date, al cărui conţinut poate fi partajat de mai mulţi utilizatori şi care este protejată şi gestionată pentru a-şi păstra valoarea şi calitatea în timp se numeşte bază de date.

Organizarea datelor în vederea prelucrării pe calculator este o activitate tot aşa de importantă ca şi realizarea programelor.

Cele două componente principale ale unui sistem informatic: datele şi programele, se găsesc într-o strânsă interdependenţă. Un program, oricât de elaborat ar fi, nu va produce rezultatele scontate, dacă va lucra cu o structură de date depăşită. Tot aşa de bine, o structura de date bine pusă la punct nu va putea suplini carenţele unui program care o prelucrează.

Din punct de vedere al prelucrării pe calculator, datele sunt definite de trei elemente: un identificator, atribute şi valoare.

Trebuie făcută distincţie între date, informaţii şi cunoştinţe.

Prelucrarea datelor trebuie făcută în concordanţă cu cerinţele tehnologiei informaţionale. Se pot astfel contura diferenţele dintre date şi informaţii:

- datele desemnează elementele primare, provenind din diverse surse, fără o formă organizată care să permită luarea unor decizii;

- informaţiile sunt date ce au un caracter de noutate, care îmbogăţesc nivelul de cunoştinţe ale celui care primeşte aceste informaţii. O dată care nu aduce nimic nou nu se poate considera informaţie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baze de Date.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
53 pagini
Marime:
692.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Adrian B
Sus!