Previzualizare curs:

Extras din curs:

Enterprise Resource Planning (ERP) reprezintă in general un sistem software de reţea bazat pe arhitectura client/server. Aceste sisteme au fost dezvoltate pentru gestionarea operaţiilor economice si tehnologice, şi facilitarea integrării tuturor proceselor, din faza de planificare, realizare şi urmărire a producţiei, până la relaţiile cu furnizorii, clienţii sau alţi parteneri de afaceri.ERP este considerată expresia cea mai fidelă a interdependenţei dintre economic şi tehnologia informaţională. Proiectele ERP sunt adesea asociate cu modificări organizationale importante, in sensul imbunătăţirii modului de desfăşurare a activităţii.

2)Caracteristicile sistemelor ERP

Principalele caracteristici ale sistemelor ERP sunt:

1)sunt pachete software proiectate in medii client/server; 2)prelucrează majoritatea tranzacţiilor organizaţiei; 3)integrează şi unifică procesele economice; 4)utilizează o bază de date la nivelul organizaţiei, in care datele sunt introduse o singură dată; 5)permit accesul la date in timp real; 6)sunt adaptate specificului dat de ramura in care operează organizaţiile ; 7)permit realizarea de adaptări fără intervenţia programatorilor.

3)Avantajele/dezavantajele sistemelor ERP

Avantajele sis.ERP:

1)informaţii online /in timp real pentru toate ariile funcţionale ale unei organizatii;2) standardizarea datelor şi claritatea acestora la nivel de intreprindere;3) aplicaiile includ "cele mai bune practici" din industria respectiva;4) eficienţa pe care o inregistrează compania;5) analizele si rapoartele ce pot fi folosite la planificani pe termen lung;6) informaţia este introdusă in sistem o singură dată;7) permite personalizări;8) furnizează funcţionalităţi pentru interacţiunea cu alte module;9) furnizeazã instrumente de raportare manageniala diversificate.

Dezavantajele sis.ERP:

1) Succesul depinde de aptitudinile şi experienţa forţei de muncă, inclusiv training-ul despre cum să facem să funcţioneze bine sistemul; 2) Multe companil reduc cheltuielile, minimalizând bugetul pentru pregătire; 3) in particular, deţinătorii micilor intreprinderi folosesc pentru sistemul lor ERP un personal cu educaţia insuficientă in ceea ce privesc regulile de funcţionare a sistemului in general;4) Majoritatea legăturilor integrate au nevoie de exactitate in alte aplicatii ca să lucreze eficient;5) impotrivirea in a trimite informatii intre departamente poate reduce eficienţa softului.

4)Prezentare SAP

SAP SE este o companie originară din Germania care se ocupă de realizarea de software pentru alte companii şi organizaţii. Prima versiune a SAP R/1 realiza gestionarea automată a contabilităţii firmelor. Litera R provine de la faptul că aplicaţia oferea o procesare in timp Real a datelor. In anii 70 a apărut versiunea R/2. Odata cu SAP R/3 s-a implementat o arhitectura client-server ce a permis folosirea de platforme si sisteme de operare diverse. Aceasta versiune a fost lansatã In iulie 1992. Grupul Integrator/SAP Romania este o societate cu capital romanesc, ce oferă soluţii directe de consultanţa in business management şi sisteme informatice integrate de gestiune a resurselor intreprinderii. SAP România a fost infiinţată in 2002, activitatea fiind concentrată pe vănzări şi marketing, precum şi pe dezvoltarea versiunilor localizate ale soluţiilor SAP V3. Compania ocupă poziţia de lider pe piaţa soluţiilor ERP din Romania.

5)Organizarea SAP

SAP are o organizare modulara pentru a fi cat mai flexibila si eficienta.SAP contine urmatoarele module: 1)Finante si Conducere; 2)Resurse Umane; 3)Managementul materialelelor; 4)Vanzare si distributie; 5)Planificare productiei.Aceste module au posibilitati de interconectare. Un avantaj ar fi experienţa şi resursele de management puse la dispoziţie de SAP, un alt avantaj ar fi că valoarea afacerii şi a companiei va creşte in urma creării unui sistem integrat de gestionare.Exista de asemenea si mini-module: ✓ FI-AP — contabilizare iesiri; 2)FI-AR — contabilizare intrări;3)FI-FM — managementul fondurilor; 4)FI-CA— contabilizare contract;5)CO-PA - analiza profitului;6)CO-PC - costul produsului;7)AM - managementul activelor;8)FS — asigurări;8) PS - sistemul proiectului.

6)Tehnologii puse la dispoziţie de SAP

SAP R/3 este o aplicaţie bazată pe interacţiunea client-server. Aplicaţiile din SAP R/3 sunt realizate intr-un limbaj specific, numit ABAP.Versiunea ABAP/4 constituie un limbaj de generaţia a patra, orientat spre crearea de aplicaţii simple dar puternice. Interacţiunea in ABAP cu bazele de date se face sub forma unor comenzi Open SQL.Un alt aspect al SAP este posibilitatea de lucru cu interfete grafice. Partea cu adevărat dificilă din ABAP este implementarea de soluţii specifice. in această privinţă doua aspecte trebuie avute in vedere: 1) configurarea şi adaptarea la structura managerială şi la specificul economic al companiei. Astfel diferite companii deşi cu profil asemănător de activitate pot avea o structură a bazelor de date şi a interfaţării lor diferita; 2) extensii ce ţin de comunicarea de informaţii intre sisteme.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • AIPI.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 967 cuvinte
Nr caractere:
15 991 caractere
Marime:
22.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!