Metode de analiză în investiții

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Economiile si investitiile joaca un rol deosebit de important atat la nivel macroeconomic cat si la nivelul fiecarei persoane sau firme in parte. Exista un ansamblu de factori care influenteaza deciziile fiecarei persoane sau agent economic de a renunta la un castig sau avantaj prezent (determinat de utilizarea unor fonduri disponibile in prezent) in favoarea unui avantaj viitor (determinat de economisirea sau investirea acestor fonduri, pentru a fi utilizate in viitor), insa procesele de economisire sunt prezente intr-o masura mai mare sau mai mica la nivelul fiecarei persoane fizice sau juridice. Aceste procese de economisire au un rol important si la nivelul intregii economii nationale.

Problema cu care se confrunta un investitori este alegerea modalitatii optime de investire, care sa corespunda cel mai bine scopurilor si asteptarilor celui ce investeste.

Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de instrumente financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor (fizice/juridice) care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, in general firme ce sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii.

Valorile mobiliare sunt titluri de proprietate sau de creanta care confera titularului anumite drepturi bine stabilite asupra unor entitati ale societatii emitente. Valorile mobiliare sunt inscrisuri (documente de valoare) negociabile, ce pot fi transformate oricand in bani pe piata de capital. In sens restrans, valorile mobiliare sunt actiunile si obligatiunile emise de o societate comerciala.

Actiunile sunt titluri ce atesta un drept de proprietate asupra unei parti a capitalului social al societatii emitente. Practic, proprietarul actiunilor este proprietarul unei parti din societatea emitenta, parte corespunzatoare cu numarul de actiuni detinute.

In momentul de fata, actiunile societatilor romanesti cotate se tranzactioneaza pe doua piete organizate: Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq.

Obligatiunile reprezinta un titlu de creanta asupra societatii emitente. Concret, societatea emitenta are nevoie la un moment dat de un imprumut si emite obligatiuni. Cumparatorii obligatiunilor imprumuta societatea emitenta cu suma pe care au platit-o pentru cumpararea obligatiunilor.Obligatiunile nu confera aceleasi drepturi ca si actiunile, dar posesorul lor beneficiaza de o dobanda periodica (din acest motiv, obligatiunile numindu-se valori mobiliare cu venit fix) si, la expirarea perioadei de imprumut, de rambursarea sumei platite pentru cumpararea obligatiunilor

Actiunile si obligatiunile sunt singurele instrumente tranzactionate in tara noastra la acest moment,din pacate. Acestora li se mai alatura si anumite emisiuni de drepturi de preferinta tranzactionate la bursa. Drepturile de preferinta sunt valori mobiliare ce dau dreptul actionarilor unei firme de a cumpara actiuni noi in cadrul unei majorari de capital social oferita de firma respectiva. In unele cazuri aceste emisiuni de drepturi pot fi tranzactionate la bursa de valori, la fel ca actiunile si obligatiunile.

Pe pietele dezvoltate de capital sunt implementate si alte instrumente si operatiuni precum: conturile in marja, vanzarile in absenta, contractele de report si a optiunilor pe actiuni, etc..

Analiza actiunilor

Decizia de cumparare a unor actiuni nu se trebuie luata la intamplare. Investitorul interesat in plasamente eficiente pe piata de capital trebuie sa realizeze o analiza a actiunilor cotate pentru a raspunde unei serii de intrebari: ce sa cumpere?, cand sa cumpere? si cand sa vanda?. O astfel de analiza se poate realiza in doua directii: analiza tehnica si fundamentala.

1.Analiza tehnica - implica studiul seriilor de date cu privire la evolutia cursului si a volumului zilnic de actiuni tranzactionate si a unor indicatori calculati pe baza acestora. Sumarele de tranzactionare se pot gasi in publicatii zilnice (ziarele Bursa, Ziarul Financiar, etc), direct la societatea de servicii de investitii financiare cu care lucrati, sau pot fi luate de pe internet: http://www.rasd.ro/ pentru Rasdaq si http://www.bvb.ro/ pentru Bursa de Valori.

Sumarele zilnice de tranzactionare cuprind, pentru toate societatile tranzactionate in ziua respectiva, urmatoarele date: numarul de tranzactii cu acele actiuni, volumul de actiuni tranzactionate, valorile medii, minime si maxime ale cursului din ziua respectiva, cursul de inchidere (cursul la care s-a realizat ultima tranzactie din ziua respectiva), variatia cursului mediu fata de cursul mediu din ziua precedenta, etc.

Analiza tehnica se ocupa cu studiul modului in care pretul va ajunge la valoarea sa

“corecta”, adica a tendintelor si modelelor de evolutie viitoare a pretului in piata raportate

la tendinte si modele trecute. Acest tip de analiza se bazeaza in principal pe studiul

graficelor preturilor si volumelor actiunilor, si a multor indicatori (in principal tot grafici)

calculati pe baza acestora. La acest capitol se adauga si diversi indicatori numerici

calculati pe baza acelorasi date, precum indicatorii legati de rentabilitate si risc.

Analiza fundamentala si cea tehnica sunt principalele directii de analiza,dar se mai adauga una, la fel de importanta: activitatea proprie de cercetare.

Aceasta (alaturi de elemente din primele doua) iti ofera indicatii cu privire la schimbarile

care pot interveni in activitatea firmei, si care pot modifica estimarile cu privire la

performantele viitoare si implicit valoarea “corecta” a pretului

Evolutia actiunilor ce urmeaza a fi cumparate trebuie urmarita pe o perioada de mai multe

saptamani, acordand atentie urmatoarelor aspecte:

- natura pietei actiunilor respective: daca actiunile respective nu se tranzactioneaza regulat (in fiecare zi de tranzactionare) sau volumul zilnic de actiuni este foarte mic, atunci exista sanse reduse sa puteti cumpara actiunile respective la un curs favorabil si sanse si mai reduse sa le puteti revinde dupa aceea;

- situarea cursului fata de nivelele maxime si minime istorice atinse de actiunile respective, de la inceputul tranzactionarii sau pe o perioada precedenta de 1-3 luni;

- situarea cursului fata de valoarea nominala ("initiala" in momentul emisiunii, egala cu capitalul social al societatii emitente impartit la numarul de actiuni emise) a actiunilor;

- tendinta de evolutie a cursului in ultima perioada: crescatoare, descrescatoare, etc. Daca o identificati din timp, puteti asista la o continuare a acestei tendinte pe termen scurt. Dupa un timp este probabil ca aceasta tendinta se va inversa;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode de Analiza in Investitii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 105 cuvinte
Nr caractere:
12 217 caractere
Marime:
9.69KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!