Burse și piețe internaționale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Bursa si mediul financiar international

1.1. Globalizarea pietelor financiare

1.2. Cadrul conceptual al bursei de valori

1.1. Globalizarea pietelor financiare

Primordial ptr mediul financiar international este urmatorul complex de elemente:

-Regula celor 3D:

- Dezintermedierea = trecerea de la un sistem economic in care principalii intermediari in procesul de finantare erau bancile, la un sistem bazat pe relatia directa dintre detinatorii de fonduri si solicitantii lor.

- Dereglementarea = cresterea mobilitatii internationale a capitalurilor.

- Deschiderea = extinderea pietei moneta re la o scara mondiala prin compartimentul sau pe piata valutara, ca urmare a procesului de internationalizare a economiilor.

-Dezvoltarea sistemului IT:

- Ofera actorilor pietei in timp real (constituie elementul primordial in procesul decizional)

- A condus la o cerere de la comertul fizic la un sistem de comert computerizat (reduce atat nevoia de intreractiune intre parti cat si timpul de executie)

-Profesionalizarea pietelor

-Progresul in teoria si practica finantelor – a rezultat din inovarea instrumentelor financiare, din inovarea produselor derivate si din modul de gandire al jucatorilor financiari.

1.2. Cadrul conceptual al bursei de valori

Bursa de valori este o institutie care dispune de spatii ptr tranzactii, unde se cumpara si se vand instrumentele financiare si se realizeaza negocierea, contractarea si execuarea contractelor in mod deschis, in conformitate cu un regulament cunoscut.

Instrumentele financiare = valori mobiliare = produse bursiere

= reprezinta certificate care atesta dreptul de proprietate asupra: unor actiuni(titluri de valoare), unor obligatiuni (titluri de datorie), produse derivate(contracte futures, contracte de optiuni)

Instrumentele financiare -> grupate in 3 mari categorii:

a) Instrumente primare

b) Instrumente derivate

c) Instrumente sintetice

a) Instrumentele primare sunt titlurile non-emise de utilizatorii de fonduri ptr mobilitatea capitalului, propriu numite si titluri de valoare(obligatiuni) sau de proprietate(auctiuni) si ptr atragerea capitalului de imprumut, numite si titluri de datorie.

Actiunile = sunt instrumentele financiare emise de o companie sau de o societate comerciala ptr constituirea, marirea sau structurarea capitalului propriu.

Obligatiunile = sunt titluri reprezentative ale unei creante a detinatorului lor asupra emitentului care poate fi stabilit, un organism public sau o societate comerciala

->dau detinatorului dreptul la incasarea unei dobanzi si vor fi rascumparate la scadenta de catre emitent, investitorul recuperand astfel capitalul avansat in schimbul obligatiunilor.

La actiuni se primesc dividende, la obligatiuni, dobanda.

b) Instrumentele derivate sunt contractele financiare, incheiate intre 2 sau mai multe parti, care deriva din valoarea viitoare a unui activ de referinta

Exista 2 mari categorii de intrumente derivate:

- Contractele viitoare (futures)

- Contractele de optiuni (options)

Un contract futures – obligatia de a cumpara sau de a vinde un activ suport la un pret si intr-o cantitate negociate la momentul incheierii tranzactiei(‘astazi’), urmand ca livrarea si plata activului suport sa se efectueze la data scadentei(‘in viitor’).

Intr-un contract de optiuni – cumparatorul are dreptul, dar nu si obligatia, de a achizitiona la scadenta un anumit nr de titluri suport, la un pret prestabilit, denumit pret de exercitare si in schimbul unei prime platite in momentul incheierii tranzactiei. Ptr cumparator prima reprezinta un cost care se suporta indiferent daca contractul se exercita sau nu.

Pe piata actiunilor sunt cotate atat optiuni de cumparare(call), cat si optiuni de vanzare(put).

Optiunea de cumparare(call) – este un contract in forma negociabila care da cumparatorului, ca intr-o perioada de timp, sa cumpere de la vanzatorii optiunii, activul de baza la un pret prestabilit. Vanzatorul optiunii call isi asuma obligatia de a onora solicitarea cumparatorului, prin vanzarea activului suport.

Optiunea de vanzare(put) – este un contract in forma negociabila, care da cumparatorului optiunii dreptul, ca intr-o perioada de timp, sa vanda activul suport la un pret prestabilit si in schimbul unei prime platite. Vanzatorul unui put are obligatia de a cumpara activul de la cumparatorul optiunii la pretul stabilit, daca optiunea este exercitata intr-un anumit interval de timp.

c) Instrumentele sintetice rezulta din combinarea de catre societatile financiare a unor active financiare diferite si crearea pe aceasta baza a unui instrument de plasament nou.

Cele mai cunoscute instrumente sintetice sunt contractele pe indicii bursieri (Dow Jones, Nikkei 225, NYSSE, Composite Index, Financial Times 100, TOPIX).

Caracteristicile bursei

a) Piata dematerializata

b) Piata libera

c) Piata organizata

d) Piata reglementata.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Burse si Piete Internationale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
10 568 cuvinte
Nr caractere:
63 188 caractere
Marime:
65.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Anda Mionel
Sus!