Bursa de valori

Previzualizare curs:

Extras din curs:

• Concept

Bursa de valori este o piata pe care se desfac marfuri si valori potrivit unor reglementari juridice, printre care se face si supravegherea de catre stat.

Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata, pe care se încheie tranzactii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani. Bursele se clasifica dupa mai multe criterii :

Varietatea tranzactiilor: generalizate si specializate

• Obiectul activitatii

La bursa de valori se negociaza:

a) Valori mobiliare (titluri financiare): actiuni, obligatiuni, bonuri si bilete de tezaur, titluri de renta, etc.

b) Valute selective.

c) Produse bursiere derivate: contracte futures, optiuni pe marfa, optiuni pe titluri financiare, optiuni pe valute, optiuni pe indici de bursa, optiuni pe rata dobânzii, etc.

Exista burse la care obiectul principal al negocierilor îl constituie actiunile. Aceste burse se mai numesc si burse de actiuni. Unele burse de valori au ca obiect de activitate tranzactionarea valorilor mobiliare pe plan local si acestea sunt burse locale, necaracteristice în comertul bursier international, altele au un obiect extins la un numar mare de valori mobiliare admise la cotare, indiferent de tara emitenta. Acestea sunt burse caracteristice, de reputatie internationala, detinând un rol conducator în tranzactiile bursiere generale.

• Forma de organizare: private si de stat

• Modul de admitere a participantilor: cu acces limitat, are specific ,,ringul’’, locul unde se finalizeaza si la care au acces numai agenti autorizati / si au acces nelimitat (numita ,,over the counter’’ sau OTC, în care tranzactiile se fac informatizat prin intermediul unei retele de calculatoare de larga acoperire si cu mari facilitati de acces, astfel încat , practic, oricine are acces la un calculator inclus în retea poate formula cereri si oferte de titluri , poate tranzactioana.)

Bursele de valori au debutat în secolul al XIII-lea la Bruges(Belgia) si s-au cristalizat ca instituiti perene la Anvers(Belgia1531), Londra(1564), Paris(1724), New York(1817), Bucuresti(1881)etc. Astazi si cele mai mari burse de valori sunt New York Exchange (circa 3000 de societati cotate)London Stock Exchange(circa 2900 de societati cotate).Primele 24 de burse din lume (incluzand pe langa cele mentionate si pe cele din Paris, Milano, Frankfurt, Amsterdam, Bruxelles, Sydney, Madrid, Lisabona, Viena, Singapore, Berlin, Buenos Aires, Stockholm) coteaza peste 1000 din cele mai mari societati din lume.

• Conditiile esentiale pentru înfiintarea unei burse de valori

Pentru fondarea unei burse de valori sunt necesare trei conditii:

a) existenta în zona respectiva sau în apropiere a unor societati anonime de mare anvergura;

b) difuzarea actiunilor si a obligatiunilor emise de societatile anonime respective la un numar mare de actionari;

c) reglementarea judicioasa a activitatii tranzactionale prin norme legislative imperative cu privire la codul de conduita, limita participarilor, modul de desfasurare a negocierilor, etc.

• Scopul esential al bursei de valori

Bursa de valori are rolul principal de a facilita acumularea fondurilor necesare finantarii activitatii economice si de a dirija fluxul fondurilor acumulate spre ramurile economice cele mai rentabile. Ea îsi îndeplineste acest rol mai ales prin operatiunile de vînzare si cumparare de actiuni si obligatiuni emise de societatile pe actiuni. Cei care doresc sa devina proprietari si sa participe nelimitat la riscuri si beneficii cumpara actiuni simple, cei care nu doresc sa-si asume riscuri si beneficii nelimitate cumpara actiuni preferentiale cu un venit fix si cu un risc minimal, iar cei care nu doresc sa devina proprietari ci numai creditori, micsorându-si riscul la maximum, cumpara obligatiuni cu un venit fix exprimat procentual si denumit cupon.

Ordinea în care societatea emitenta distribuie beneficiile: banii rezultati din vînzarea celor trei feluri de efecte financiare sunt utilizati de societatea emitenta pentru investitii productive, cumparari de materii prime si materiale, angajarea fortei de munca, plata gestiunii economice etc. În conditiile în care activitatea economica se desfasoara normal, rezulta venituri totale care se diminueaza cu costurile de lucru (în care intra si rambursarea datoriilor) si se obtine profitul de lucru. Distribuirea profitului de lucru se înscrie în urmatoarea ordine de prioritati:

- se platesc cupoanele la obligatiuni;

- din ce ramâne se platesc impozitele pe venit sau pe cifra de afaceri;

- profitul ramas se numeste net si se împarte între coproprietari, respectiv între detinatorii de actiuni.

Si repartizarea profitului net urmeaza o ordine de prioritati:

- se platesc mai întâi veniturile la actiunile preferentiale;

restul se împarte în doua: pentru plata dividendelor la actiunile simple si pentru constituirea cotelor de rezerva în vederea noilor investitii (sau conform statutului).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa de Valori.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.6/10 (10 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 311 cuvinte
Nr caractere:
6 965 caractere
Marime:
9.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!