Țesuturi

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Tesutul este o grupare de celule diferentiale care au aceeasi structura, forma si indeplinesc aceeasi functii.

In alcatuirea organelor participa unul sau mai multe tipuri de tesuturi care constituie parenchimul sau partea functinala si stroma care asigura functionarea.

I. TESUTUL EPITELIAL

Epiteliile sunt constituite din sau mai multe straturi de celule legate intre ele. Epiteliile formeaza epiderma la contactul cu mediul extern, captusesc calitatile care comunica cu exteriorul si anume: tub digestivm cai aeriene, cai genitale, cai urinare care captusesc cavitatile interne inchise: inima, vase de sange si empatice, pericard, pleura, peritoneu.

Epiteliile de acoperire: sunt principalele forme de tesut epitelial. Ele acopera organismele la exterior si caprusesc la interior organele cavitare(goale).

Se clasifica in epitelii unistratificate, epitelii pseudostratificate si epitelii pluristratificate.

Epiteliile unistratificate : acestea se clasifica dupa forma celulelor dispuse intr-un singur strat pe membrana bazala in epitelii pavimentoase(care acestea formeaza tunica interna a vaselor sangvine, linfatice, peretele capilarelor, a brinhilor si peretele unor canale mici de secretie ale glandelor salivare), epitelii cubice simple (intra in constitutie mucoasei bronhilor si a peretelui mic a glandelor salivare), epitelii cilindrice simple(intra in constitutia mucoaselor tubului digestiv de la stomac la rect.

Epitelii pseudostratificate – au pe membrana bazala un singur strat de celule dar nucleii acestora sunt situati la nivele diferite. Aceasta intra in constitutia mucoasei, traheei si a bronhilor mari.

Epitelii pluristratificate se clasifica dupa forma celulelor superficiale in:

-pitelii pavementoase stratificate:au celule superficiale cheratinizate(epiderme) sau necheratinizate in epiteliul mucoasei esofagului a uretrei si a veginului;

-Epitelii cilindrice stratificate ; se intalnesc in cerul gurii si in canalele mici a secretiei;

-Epitelii de transzitie sunt epitelii ;a care nr straturilor variaza in fct de gradul de distenzie a organului si captuseste membrana interna a vezicii urinare

Tesuturile senzoriale

Sunt constituite din celeule receptoare in celule de sustinere. Tesuturile acestea intra in structura segmentelor periferice ale analizatorului:olfactiv, gustativ, vizual, auditiv, vestibular.

Tesuturile glandilare

Sunt constituite din celule epiteliale care au proprietatea de a elabora de secretie specifici si care formeaza parenchimul.

Impreuna cu tesutul conjunctiv numit stroma, vase de sange si fibre nervoase formeaza glandele.

Glandele dupa produsul pe care il secreta si il varsa se impart in:

-Glandele cu secretie exocrina;

-Glandele cu secretie endocrina;

-Glandele cu secretie mixta;

Glandele exocrine sunt glandele ale caror produs se varsa prin diferite canale la exterior in diferite organe. Acestea sunt bila sau fierea. Glandele salivare, gastrice, pancreasul exocrin.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tesuturi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 356 cuvinte
Nr caractere:
8 745 caractere
Marime:
8.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Profesorului:
Petrica Elena
Sus!