Nucleotide

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Nucleotidele sunt monomerii, unitatile structurale ce formeaza acizii nucleici. Nucleotidele sunt esterii fosforici ai nucleozidelor, rezultate prin esterificarea gruparilor OH din pozitia C-5’ale pentozei cu acid fosforic. Nucleotidele pot fi mono-, di- sau tri-fosforilate. Gruparile fosfat atasate la carbonul 5’ al pentozei sunt marcate ca fiind α, β si γ fosfat. Denumirea nucleotidelor ce contin riboza se formeaza din denumirea nucleozidului la care se adauga termenele de acid si mono-, di-, trifosforic. De exemplu acidul adenozin-5’-monofosforic (prescurtat AMP), 5’-difosforic (prescurtat ADP) sau 5’-trifosforic (prescurtat ATP). In cazul nucleotidelor care contin deoxiriboza, denumirea este analoaga cu diferenta ca se adauga prefixul dezoxi-, iar in fata numelor prescurtate litera d. De exemplu acid dezoxiadenozin-5’-monofosforic, prescurtat dAMP. In prescurtarile nucleotidelor litera din mijloc arata gradul de fosforilare adica daca nucleotida respectiva este mono-, di- sau tri-fosforilata:

Nume Notare prescurtata

Fosfatii ribonucleotidici

Acid Adenozin mono-, di-, trifosfat AMP, ADP, ATP

Acid Guanozin mono-, di-, trifosfat GMP, GDP, GTP

Acid Citidin mono-, di-, trifosfat CMP, CDP, CTP

Acid Uridin mono-, di-, trifosfat UMP, UDP, UTP

Fosfatii dezoxiribonucleotidici

Acid deoxiadenozin mono-, di-, trifosfat dAMP, dADP, dATP

Acid deoxiguanozin mono-, di-, trifosfat dGMP, dGDP, dGTP

Acid deoxicitidin mono-, di-, trifosfat dCMP, dCDP, dCTP

Acid deoxitimidin mono-, di-, trifosfat dTMP, dTDP, dTTP

O alta modalitate de a denumi nucleotidele, mult mai rar folosita, este de adaugare a sufixului –ilic la denumirea bazei azotate, de exemplu acid citidilic, acid adenilic, etc. Prin aceasta denumire se intelege insa, doar forma monofosforilata.

Nucleotidele in care se afla 3 grupari fosfat sunt incorporate atat in ADN sau ARN, dar si in structura unor cofactori cum sunt CoA, FAD, FMN, NAD sau NADP.

In celule nucleotidele se afla sub forma ionica, astfel incat daca urmam riguros regulile chimice atunci acestea ar trebui reprezentate sub forma lor ionica. De exemplu acidul acidul adenozin-5’-mono-, di-, sau trifosforic ar trebui notat ca AMP2-, ADP3-, si ATP4-. Pentru simplitate insa nu se folosesc aceste notatii.

O reprezentare sistematica a componentelor care alcatuiesc structura unei nucleotide, este:

ADP si ATP sunt entitati macroergice, bogate in energie, a caror energie chimica este utilizata de organisme pentru indeplinirea a variate functii. Astfel hidroliza unei legaturi dintre primul rest fosforic si cel de al doiea , sau dintre al doilea rest si al treilea, conduce la eliberarea a 7000 – 9000 kcal/legatura. Si alte nucleotide sunt macroergice dar cele principale sunt ATP si ADP.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nucleotide
    • curs 10.doc
    • curs 11.doc
    • curs 12.doc
    • curs 13.doc
    • curs 2.doc
    • curs 3.doc
    • curs 4.doc
    • curs 5.doc
    • curs 6.doc
    • curs 7.doc
    • curs 8.doc
    • curs 9.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
12 fisiere
Pagini (total):
100 pagini
Imagini extrase:
99 imagini
Nr cuvinte:
24 428 cuvinte
Nr caractere:
145 534 caractere
Marime:
2.93MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Profesorului:
Maria Pele
Sus!