Microorganisme

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Conjugarea la microorganisme

Legaturie intercelulare se pot realiza direct intre doua celule de sexe diferite. Intrarea lor in contact reprezinta initierea proceselor de conjugare. La locul de contact a celor doua celule apare o incizie.In ADN-ul plasmidial, dublu catenar sub actiunea unei enzime speciale o endonucleaza este divizat in doua molecule de ADN monocatenar.

Una dintre aceste molecule va fi transferata in celule receptoare, iar cealalta molecula ramane in celula donoare. Molecula de ADN monocatenar din celula donoare isi va sintetiza o catena complementara refacand astfel plasmida.

Catena de ADN monocatenara transferata in celule receptoare serveste ca matrita pentru sinteza unei noi plasmide sau se poate integra in ADN celulele receptoare modificandu-i structura genetica.

In cazul in care celule implicate in conjugare prezinta punti,aceste vor juga rolul de canal de conjuare. Prin intermediul lor va fi transferat materialul genetic de la o celula la alta. Prin canalul de conjugare formatul de pili se transforma ADN-ul care dupa transferare va fi supus la nivelul celulelor receptoare accelerand modificarea ca sin in cazul ADN-ului plasmidial.

Durata procesului de conjugare este diferit de la o specie la alta . Pentru bacteriile care au timpul de generare de 20-30’, durata procesului de conjugare este de 4 ori mai mare decat timpul de generare 80-120◦.

Ingineria genetica

Ca mecanism genetic de modificare, ingineria genetica urmareste crearea de sisteme genetice noi, care sa ofere posibilitatea de manisfestare net superioare unui microorganism. Prin ingineria genetica se pot obtine microorganise cu potential biosintetic de 10 ori mai mare decat microorganismele de la care s-a produs.

Pe calea ingineriei genetice este posibila includerea in genomul unei celule microbiene a unor serii intregi de gene noi, inclusiv a unor gene biologic independente.

Instrumentul de lucru in ingineria genetica este gena. Prin metode si tehnici speciale, gena poate fi manipulata in moduri diferite si integrata in ADN-ul unei celule cu mare precizie si la locul potrivit. Metodele si tehnicile folosite de ingineria genetica sunt grupate sub un nume comun, functie de ADN-ul recombinat.

Tehnicile ADN-ului recombinat necesita constituirea unui ADN reconstituit. Procesul de constituire presupune:

-obtinere de metode de izolare a genelor dintr-o celula

-cunoasterea mc molecular de functie a genelor in ordinea dorita

-cunoasterea posibilitatilor de inducere a ADN-ului recombinat in celule receptoare, dar si crearea de conducere de stabilitate a manisfestarilor sale.

Metode si sisteme de cultivare a microorganismelor

Prin cultivarea unui microorganism se intelege totalitatea operatiilor si lucrarilor prin care se urmareste asigurarea conditiilor de crestere, multiplicarea si producerea de substnte biologice sau biologic active intr-un sistem tehnic dat.

Metodele de cultivare a microorganismelor sunt foarte definite si in mare parte dependente de procesul biotehnologic pentru care a fost creat producatorul microbian.

Oricare ar fi procesul biotehnologic inainte de a fi elaborat necesita conceperea unei metodologii de cultivare in cadrul unui sistem de cultivare bine definit.

Metodologia elaborarii unui sistem de cultivare

Datorita diversitatii mari a tipurilor de producere si metabolizare pentru care sunt cultivate microorganismele, stabilirea unei metode universal valabile este greu de realizat. Totusi privita in ansamblu si la modul general, metodologia elaborarii unui sistem de cultivare este posbil de realizat.

In elaborarea unui sistem de cultivare trebuie sa se tina cont de unii factori fara de care nu ar fi posibil conceperea sistemului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Microorganisme
    • conjugarea microorganismelor.doc
    • indicatori de crestere.doc
    • microorganisme.doc
    • procese metabolice.doc
    • sisteme de cultivare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
12 333 cuvinte
Nr caractere:
69 466 caractere
Marime:
110.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!