Bordetella

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Bordetella

Bacteria este de dimensiuni mici, fiind un cocobacil strict aerob. Cele trei specii ale genului variază în motilitate şi anumite caracteristici biochimice. Cea mai importantă specie a genului este bordetella pertussis, care cauzează tusea convulsivă. Această bacterie foarte contagioasă intră în tractul respirator prin inhalare şi se ataşează de celulele epiteliale ale trahei şi bronhiilor distrugând acele celule. Realizează acest lucru cu ajutorul următoarelor toxine:

- toxina pertussis – o celulă care intră în celulele ţintă şi activează la acestea producţia de cAMP, o moleculă care are rol de mesager secundar în sinteza proteinelor la nivel de celulă;

- cytoxina traheală – cauzează distrugerea celulelor epiteliale ciliate;

- hemoglutinina – o proteină de la suprafaţa celulelor care ajută bateria să se ataşeze de suprafaţa celulelor gazdă.

Văzută la microscop, bordetella este adesea pătată bipolar şi apare singură sau în perechi.

Cea mai bună metodă de izolare a bordetellei este pe Bordet – Gengou sau pe mediu Regan- Lowe.

Anual sunt raportate în S.U.A. peste 5 mii de cazuri de tuse convulsivă, de obicei afectând copii mai mici de un an. Un vaccin a redus efectele acestei boli foarte mult de la introducerea sa. În ciuda efectelor extraordinare a ratei de eradicare a acestui vaccin există încă controverse privind siguranţa vaccinului. Tratamentul antimicrobian pentru tusa convulsivă constituie de obicei în folosirea eritromicinei.

Celelalte 2 specii de bordetella sunt de asemenea de o importanţă clinică deosebită. Bordetella parapetussis este un patogen respirator care cauzează faringita uşoară. Această bacterie este similară bordetella pertussis dar îi lipsesc unele din toxinele care o fac pe aceasta atât de nocivă. Testele biochimice pot foarte uşor diferenţia cele 2 specii. Bordetella bronhiseptica este de obicei cauza pneumoniei a otitei uşoare şi a altor infecţii respiratorii la animale. Este de asemenea cunoscut ca şi patogen uman, motilitatea acesteia o face uşor de distins dintre celelalte 2 baterii ale genului său.

Diferenţierea speciilor de bordetella

Crescute pe mediu sânge lipsit de peptone Urează Reducere de nitraţi Motilitate Citraţi

B. pertussis - - - - -

B. parapertussis + + - - +

B. bronhiseptica + + + + +

Informaţii de ordin tehnic

Bordetelioza felină

Pisici în vârstă de 4-8 săptămâni nepurtătoare de calicivirus felina, herpesvirus felina şi Chamydia psittaci au fost puşi în contact cu un aerosol al bordetellei bronhiseptica. În decurs de 5 zile animalele au începu să prezinte semnele unei boli respiratorii caracterizate prin scurgeri nazale, strănuturi sau o tuse uscată. Aceste semne au persistat timp de 10 zile după are au început să dispară.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bordetella .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 162 cuvinte
Nr caractere:
6 130 caractere
Marime:
418.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!