Produse și Servicii Bancare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Numerarul este mijlocul de plata cel mai lichid care se compune din bancnote si moneda metalica. Bancnotele sunt titluri de credit emise de bancile centrale si garantate prin obligatia de a restitui la cerere valoare lor nominala.

Banca Nationala, ca banca centrala, este cea care tipareste banii, insa acestei instituti ii revine si sarcina de a urmari si "regia" volumul numeralului aflat in circulatie.

In realitate bancnotele raman pe toata perioada cat circula titluri de credit, deoarece posesorii lor le utilizeaza ca un echivalent valoric, in oricare din functiile monetare posibile, realizand valoarea lor prin cumparari de marfuri, servicii, plata unor datorii, depunere la banca etc.

Detinerile de rezerve de numerar reprezinta o cale importanta de a avea posibilitati de plata in orice moment si de a satisface cerintele de lichiditate.

A avea lichiditate insearnna a avea abilitatea de a-ti plati datoriile scadente. In cadrul sistemul bancar, persoana delegata sa realizeze operatiunile de incasari si plati poarta denumirea de casier, acesta fiind gestionar de mijloace banesti.

Platile in numerar pot fi efectuate de agentii economici, direct din incasarile proprii, in scopurile si limitele prevazute de lege. Legea interzice folosirea numeralului provenit din incasarile unui agent pentru nevoile altui agent economic.

Respectarea prevederilor legale privind evidenta si pastrarea numeralului are ca obiectiv controlul. Evidenta incasarilor si platilor in numerar se tine cu ajutorul registrelor de casa ce se intocmesc pe baza documentelor justificative prin completarea zilnica a registrului de cas a prin totalizarea operatiilor si stabilirea soldului casei, precum si reportarea acestuia pe fila urmatoare.

Cambia, ca instrument de plata si ca titlu de credit, a avut de-a lungul secolelor un rol deosebit in dezvoltarea si promovarea comertului european si mondial

Cambia este unul dintre cele mai vechi instrumente de plata, dateaza de peste 1.000 de ani, fiind cunoscuta si sub denumirea de trata sau polita.In cornertul international o mai regasim ca: bill of exchange (engleza), wechsel (germana), lettre de change (franceza),

Legislatia romana a preluat denumirea italiana: cambia.In tara no astra, cambia este reglementata prin lege.' si de unele regulamente si norme emise de Banca Nationala a Romaniei.

In normele bancare, cambia este definitia ca fiind instrument de plata ce exprima obligatia asumata de un debitor de a plati la vedere sau la scadenta o suma de bani in favoarea unui beneficiar. In baza legii asupra cambiei si biletului la ordin, cambia este definita ca un titlu de credit, sub semnatura privata, care pune in legatura in procesul crearii trei persoane: tragatorul, trasul si beneficiarul.

Rolul cambiei: ca instrument de schimb, instrument de plata si instrument de credit.

Ca instrument de schimb,cambia evidentiaza rolul initial al acesteia in schimburile monetare, in scopul evitarii deplasarii banilor si al reducerii riscurilor aferente.

In calitate de instrument de plata, cambia poate fi utilizata in locul bancnotelor pentru stingerea unor obligatii de plata in numerar.

Ca instrument de credit, cambia are multiple utilizari: in domeniul creditului comercial, al creditului bancar si ca mod de garantare. Ca instrument de credit comercial, cambia este denumita efect comercial si este utilizata de producator in raport cu comerciantul care le cumpara produsele.

Validitatea cambiei,tb sa sa respecte urm cond.:

- efectuarea operatiunilor cambiale de catre persoane fizice si juridice care au calitatea de comerciant;

- forma scrisa, sub sernnatura privata;

- cuprinderea tuturor mentiunilor obligatorii si a unor clauze facultative.

Obligatiunile cambiale pot fi asumate si prin mandatar, aceasta modalitate constituind unica posibilitate de asumare in cazul cornerciantilor persoane juridice.

Observații:

ACESTA ESTE UN CURS LA PRODUSE SI SERVICI BANCARE, CURS PE CARE L-AM PARCURS PE SEM I, ANUL III, LA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE DIN TARGOVISTE

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Produse si Servicii Bancare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
14 046 cuvinte
Nr caractere:
83 265 caractere
Marime:
109.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Violeta Dragoi
Sus!