Obiectul și Caracteristicile Economiei Monetare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

I. OBIECTUL ŞI CARACTERISTICILE ECONOMIEI MONETARE

Obiectul teoriei monetare

Problemele fundamentale ale teoriei (şi analizeimonetare) (definitorii pentru obiectul său de studiu):

- Definirea monedei (aşa-zisa problemă a agregatelor monetare)- consta in stabilirea precisa a nomenclatorului elem care in conditiile concrete ale unei ec pot fi si sunt considerate moneda (depinde in special de arhitectura sectorului financiar-bancar

- Rolul factorului monetar în economie (neutralitatea sau non-neutralitatea monedei)- dintr-un pct de vedere moneda este invariant(neutral) in sensul ca este un simplu instrument de deservire care desi elimina dificultatile trocului, nu influenteaza evolutia ec „reale” (cererea de marfuri si servicii, productia, investitiile, preturile, importurile, exporturile, etc.). Din alt pct de vedere moneda este un factor activ al ec care influenteaza intens dinamica marimilor ec „reale” complicand astfel conditiile de realizare a echilibrului economic general si provocand in caz ca nu functioneaza corespunzator inflatie, insolvabilitate si recesiune. Moneda are deci un dublu caracter: neutral (invariant) si activ (variant)

- Valoarea monedei- depinde de nivelul general al preturilor marfurilor si serviciilor existente in ec

- Crearea monedei (emisiunea monetară, oferta de monedă)- se imparte in doua subprobleme cine anume creaza moneda intr-o ec sau alta respectiv cum anume este creata si pusa in circulatie moneda

- Cererea de monedă – pb cererii de moneda provine din necesitatea cunoasterii factorilor carae determina comportamentul egentilor economici in ceea ce priveste detinerea anumitor stocuri de moneda. Printre factorii determinanti ai cererii de moneda figureaza nu numai elem masurabile statistic (volumul tranzactiilor cu marfuri, nivelul general al preturilor, rata dob. Etc) ci si elemente necuantificabile cum ar fi anticipatii pe care le fac agentii economici cu privire la evolutii viitoare ale unor marimi economice relevante (vol veniturilor viitoare, dobanzile viitoare, etc.)

- Procesul de realizare ( sau nerealizare) a echilibrului monetar (problema mecanismului de transmitere) – cererea de moneda de exemplu se modifica din cauza modificarii volumului tranzactiilor banesti, fenomen in al carui fundal se gaseste modificarea volumului si structurii cererii de marfuri si servicii, modificarea volumului productiei, investitiilor, gradului de ocupare al fortei de munca, pretului, ratei dobanzii, etc. Oferta de moneda se modifica din cauza modificarii volumului creditelor acordate de banci, a intrarilor si iesirilor de capital din tara, etc. Deci procesul de (ne)realizare a echilibrului monetar (al carui rezultat este existenta sau inexistenta inflatiei) contine structuri foarte complexe de tranzactii cu bunuri si titluri ce sunt efectuate, in forma baneasca pe pietele interne sau internationale.

- Time lag

- T lung- perspectiva pe termen lung este echivalenta cu abordarea statica, cu toate deosebirile care decurg de aici in planul interpretarii teoretice a procesului respectiv si in planul gasirii solutiilor practice de corectie ce se impun.

- T scurt- perspectiva pe termen scurt se identifica, de regula cu abordarea dinamica a porcesului de realizare a echilibrului monetar.

Caracteristicile economiei monetare ca disciplină economică

Locul economiei monetare în ştiinţa economică (în condiţiile în care economiile contemporane sunt economii monetare) – ec monetara constituie una din disciplinele economice cu cele mai multe contingente cu celelalte domenii ale stiintei ec si cu alte stiinte ec, este combinatia specifica de elemente micro si macroeconomice si elemente cantitative si calitative pe care le contine.

OBS: Obiectul ştiinţei economice = modulde alocare a resurselor limitate in scopuri alternative

Caracterul relativ al economiei monetare, determinat de următorii factori:

- Variabilitatea şi caracterul relativ al obiectului e.m.

Un prim factor care determina caracterul relativ al economiei monetare este variabilitatea obiectului sau de studiu. Obiectul stiintei economice difera din pct de vedere calitativ de la un sistem socio-ec la altul, de la un grad de dezvoltare ec la altul, de la o tara la alta, etc. Aceste deosebiri se concretizeaza prin tipurile de moneda utilizate prin mecanismele de creare a monedei, prin instrumentele de reglare a masei monetare, prin canalele de actiune a variatiilor masei monetare asupra evolutiei economice, etc.

Are un caracter relativ si variabil si datorita dependentei sale stranse fata de sistemul social-ec, de gradul de dezv ec si de alte asemenea conditii concrete existente intr-o ec sau alta.

Exista si o relativitate subiectiva provenita din faptul ca ideile monetare sunt influentate de elementele ideologice, politice, culturale, etc, care exista intr-o soc precum si de matricea culturala si de valorile etice ale fiecarui autor.

- Pret

- ec. de piata = un ag. ec. nu influenteză nivelul absolut al preţurilor

- ec. planificată = preţurile sunt dictate de organisme etatiste

- Iluzia terminologică- consta in echivocurile si ambiguitatile suplimentare create prin utilizarea inconstienta a unor termeni diferiti pentru a desemna unul si acelasi lucru sau aplicarea aceluiasi termen la realitati complet diferite. O alta cauza a iluziei terminologice rezida din faptul ca majoritatea notiunilor cu care opereaza analiza monetara moderna s-au format ca notiuni stiintifice in procesul elaborarii teoriei monetare a ec de piata, deci adesea notiunile respective sunt adesea folosite cu semnificatia care o au in econimia de piata si pentru alte tipuri de ec (planificata, emergenta, etc) desi realitatile social-ec care le desemneaza sunt total diferite. O a treia cauza a iluziei terminologice este necesitatea de a aface abtractie de anumite aspecte ale fenomenelor monetare. Folosirea abstractiei este impusa adesea de necesitatea cuantificarii fenomenelor monetare cu ajutorul unor marimi scalare.

- Metodele de abordare a fenomenelor monetare

- Metoda pozitivă –urmareste explicarea fenomenelor monetare observate si pe aceasta baza, previzionarea acestora si eventual conceperea de masuri care sa le corecteze evolutia.

- metoda normativă – porneste de la criterii sociale, politice, morale, urmarind formularea unor aprecieri prin prisma criteriilor respective, asupra modului de desfasurare a fenomenelor monetare vizate. Abordarea normativa este imposibila fara abordarea pozitiva.

- Variabile endogene şi exogene- gradul de generalitate a unui anumit mediu monetar depinde de nr si modul de grupare a variabilelor endogene si exogene.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiectul si Caracteristicile Economiei Monetare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
8 688 cuvinte
Nr caractere:
51 115 caractere
Marime:
200.55KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!