Drept Financiar-Bancar

Previzualizare curs:

Extras din curs:

STATUTUL LEGAL AL BNR

Sediul materiei il reprezinta Legea 312/2004 si potrivit art.1 alin.1 din lege, BNR este Banca Centrala a Romaniei , are personalitate juridica, iar potrivit art.1 alin.2 este o institutie publica, independenta, cu sediul central in Mun.Bucuresti si poate avea sucursale si agentii si in alte localitati din tara.

Banca Centrala = Banca de emisiune

Personalitatea juridica da dreptul oricarei persoane sa stea in justitie.

Este independenta.

Obiectivul fundamental al BNR este enuntat in art.2 alin.1 din Lege si potrivit textului, BNR asigura si mentine stabilitatea preturilor.

Legea 101/1998 avea ca obiectiv asigurarea si stabilitatea monedei nationale pentru mentinerea stabilitatii preturilor.

Stabilitatea preturilor este un obiectiv de lunga durata si este conditionat si de stabilitatea productiei, dupa cum si stabilizarea productiei trebuie sa se bazeze pe preturi stabile pe o perioada medie sau lunga de timp.

Pentru ca acest obiectiv sa fie indeplinit este necesar ca economia unei tari sa fie asezata pe baze reale, iar Banca Centrala sa fie independenta fata de nevoile Guvernului de a finanta deficitul bugetar.

In realizarea obiectivului fundamental Legea acorda atributii BNR in ce priveste elaborarea si aplicarea politicii monetare si politicii cursului de schimb in stabilirea regimului valutar si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, precum si administrarea rezervelor internationale ale Romaniei. Pentru aducerea la indeplinire a acestor atributii, BNR colaboreaza cu alte autoritati publice, fara insa a li se subordona. Legea prevede in acest sens ca atat BNR cat si membrii organelor sale de conducere nu vor solicita si nu vor putea primi instructiuni de la nici-o autoritate publica , in timp ce toate celelalte autoritati publice care elaboreaza acte normative ce privesc domenii de competenta ale BN, trebuie sa solicite acesteia avizul, fara de care actele normative respective nu se vor putea elabora.

BNR colaboreaza cu Ministerul Finantelor Publice in vederea stabilirii indicatorilor macroeconomici in baza carora va fi elaborat proiectul anual al bugetului de stat.

BNR elaboreaza studii si analize privind moneda, cursul de schimb, creditul si operatiunile sistemelor de plati ale institutiilor de credit, furnizeaza informatii autoritatilor din tara si strainatate ptr.indeplinirea angajamentelor rezultate din acorduri, tratate sau conventii la care Romania este parte, cu conditia ca schimbul de informatii sa fie circumscris exclusiv scopului indeplinirii sarcinilor care revin autoritatilor respective in domeniul supravegherii bancare.

Pe plan international BNR poate participa la organizatii internationale cu caracter financiar, bancar, monetar sau de plati si poate deveni chiar membru al acestora, cu conditia aprobarii prealabile a Parlamentului.

BNR poate participa in nume propriu sau in numele statului roman la tratative si negocieri externe in probleme financiare, monetare, de curs de schimb si de plati, precum si in domeniul autorizarii, reglementarii si supravegherii prudentiale a IC.

Totodata, BNR exercita drepturile si indeplineste obligatiile care revin Romaniei in calitate de membru fondator al FMI, inclusiv utilizarea facilitatilor acestei institutii pentru nevoile balantei de plati si consolidarea rezervelor internationale ale tarii.

PRINCIPALELE FUNCTII ALE BANCII NATIONALE A ROMANIEI

Privita atat prin prisma dispozitiilor legale cat si a concluziilor desprinse de doctrina, BNR exercita 5 functii ca banca centrala sau de emisiune :

1) functia de realizare a politicii monetare;

2) functia de emisiune monetara;

3) functia de realizare a politicii valutare;

4) functia de agent al statului;

5) functia de banca a bancilor.

1. Functia de realizare a politicii monetare – consideratii generale

Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice care

urmareste strict cererea si oferta de moneda din economie.

In cadrul politicii monetare pe care o promoveaza, BNR utilizeaza proceduri si instrumente specifice ptr.operatiuni de piata monetara si de creditare a institutiilor de credit, precum si mecanismul rezervelor minime obligatorii.

Obiectivele generale ale politicii monetare sunt:

a) stabilirea preturilor sau stapanirea inflatiei;

Stabilirea preturilor care constituie obiectivul fundamental al BNR constituie si obiectivul fundamental al politicii monetare si in acelasi timp si obiectivul central al politicii economice.

b) rata inalta a ocuparii fortei de munca;

c) cresterea economica durabila;

d) echilibrul balantei de plati si cresterea rezervelor mijlocelor de plata internationale.

Obiectivele specifice ale politicii monetare:

a) cresterea masei monetare pana la un nivel optim, ceea ce presupune ca autoritatea monetara trebuie sa stabileasca un nivel de crestere a masei monetare cat mai apropiat de nivelul de crestere a economiei;

b) mentinerea ratei dobanzii la un nivel corespunzator care sa permita echilibrarea pietei monetare. Daca rata dobanzii se mentine constanta, se poate mentine si un nivel constant al cursului de schimb. Toate acestea contribuie la stimularea investitiilor;

c) practicarea unui nivel optim al cursului (ratei) de schimb. Mentinerea unui curs supraevaluat ptr.moneda nationala, determina un consum de rezerva valutara, in timp ce un curs subevaluat antreneaza cresterea exporturilor ieftine;

d) alocarea optima a resurselor financiare in stricta concordanta cu cerintele pietei (creditarea economiei nationale).

Observații:

Acesta este cursul DFB in cadrul facultatii U.C.D.C Dimitrie Cantemir - FBC

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Financiar-Bancar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
10 158 cuvinte
Nr caractere:
61 023 caractere
Marime:
42.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Lect.Univ.Dr. Lazaroiu Petre
Sus!