Mecatronică și robotică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Contextul specific domeniului automatizarii in mod classic urmareste inlocuirea muncii sau a activitatilor factorului uman.

In prezent, problema este extinsa la nivelul automatizarii generale care urmareste crearea de sisteme artificiale capabile sa modifice configuratia unui mediu precum si inlocuirea unor sisteme naturale cu sisteme artificiale, avand un un comportament asemanator si fiind caracterizate de autonomie totala sau partiala.

Pentru contextul automatizarii generale se evidentiaza ca tehnici si tehnologii in rezolvarea unor probleme specifice, mecatronica si robotica.

Mecatronica este la randul sau, o stiinta aparuta in anii 1970, in Japonia si se constituie ca o revolutie tehnologica si stiintifica.

Definitiile ei cunosc mai multe perspective, dintre care se retin 2 :

1. Mecatronica este o stiinta complexa , dechisa, eterogena, care integreaza sinergeic la nivel fundamental cel putin 3 domenii : mecanica, electronica si software-ul.

Complexitatea si eterogenitatea provin din faptul ca mecatronica isi propune sa studieze ca pe un intreg domeniul mecanic , electronic si software. Aceasta se realizeaza prin integrare sinergetica intre aceste domenii.

Realizarea unitatii dintre domenii se realizeaza prin integrarea sinergetica ce presupune : - comunicare, colaborare - conlucrare, [auto]organizare, [auto]structurare.

Integrarea sinergetica realizeaza unificarea intre domenii astfel incat niciunul dintre ele nu este mai important decat celalalt.

Caracterul deschis provine din faptul ca in functie de problemele rezolvate, de dezvoltarea stiintei mecatronicii, se pot integra si alte discipline omogene, cum ar fi: psihologia, optica si altele [pneumatica, hidraulica etc.]

Observatie : Prin natura integrarii sinergetice, cele 32 domenii fundamentale cunosc modificari in sensul ca mecanica trebuie sa fie una de precizie [mecanica fina].

Partea de electronica a suferit foarte mari schimbari in domeniul de arhitecturi [concepere de noi arhitecturi], de concepere a circuitelor electronice.

Domeniul software trebuie sa utilizeze modele de reprezentare matematica a mediului natural si al sistemului in conformitate cu capacitatea si posibilitatile de procesare, dar si cu contextul calculabilitatii specific structurilor de calcul.

2.Mecatronica este o stiinta complexa, eterogena, deschisa, care urmareste crearea de sisteme capabile sa preia semnale din mediu, sa le proceseze si sa le prelucreze si sa actioneze in si/sau asupra mediului, prin forte, deplasari generale de energie, schimb de substante.

Robotica este un domeniu stiintific care se integreaza cu mecatronica si care urmareste realizarea de sisteme cu functie eterogena ce realizeaza sarcini umanoide sau similar umanoide.

Actualmente, robotica se extinde si catre realizarea de sarcini sau functii specific lumii biologice [lumea animala, insecte si celule].

In contextul tehnologic actual, vom privi robotica alaturi de mecatronica , deoarece ambele domenii stiintifice au ca obiectiv realizarea de sisteme cu functii eterogene care presupun : - perceperea mediului, decizia si actiunea in si/sau asupra mediului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mecatronica si Robotica
    • C5.doc
    • Curs M.R. [c1-c3]+proiect.pdf
    • Curs M.R. [c1-c4].pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
4 159 cuvinte
Nr caractere:
27 446 caractere
Marime:
1.01MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
Ioana Armas
Sus!