Limbaje APT

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Programarea asistata

Fluxul informational al programarii asistate

1) clasica

2) moderna

1) Fluxul informational parcurge trei etape:

- elaborarea fişei program (I);

- perforare program (II);

- rulare program pe calculator (III).

Elaborarea fisei program in care programatorul avand la baza desenul piesei elaborate in compartim de proiectare produs, planele de operatii complexe şi manualul cu limbajul de programare utilizat, elaboreazã programul-piesã, care se scrie înt-o fişã de format special, fişa program piesã.

În secţiunea a II-a fişa program este transpusã, prin perforare, pe un suport adecvat transmiterii acestuia la calculator. Programul-sursã poate fi transpus pe o bandã perforatã sau pe un set de cartele perforate, fiecare cartelã conţinând câte o instrucţiune din fişa program piesã, dupã eliminarea erorilor de scriere.

Fazele I si II sunt faze de prelucrare exterioara a datelor care poate avea loc oriunde.

În secţiunea a III-a se efectueazã rularea programului-sursã pe calculator, prin introducerea cartelelor, succesiv, în cititorul de cartele al acestuia.

Acestea sunt inregistrate pe un CLT ( cutter location tool). Aceste instructiuni sunt preluate de post processor care este un program de traduceri si calcule matematice din codul intern al calc in cod masina si are loc elaborarea programului pentru echip de comanda numerica de la MU si se elaboreaza o fisa program care se bibliotecheaza.

2) În varianta modernã, s-a renunţat la suportul port-program de tip bandã perforatã, eliminându-se astfel faza perforãrii programului (II). Maşinile-unelte cu comandã numericã sunt conectate, prin intermediul unei interfeţe, direct la calculatorul de tip IBM-PC pe care ruleazã atât procesorul cât şi postprocesorul.

Prin intermediul unei placi DSP (procesare directa a semnalului) se transmite semnalul la echip de comanda numerica al MUCN la una sau mai multe masini MUCN de acelasi fel.

(desen 3.2)

Pt a exista o intelegere intre programator , calculator MUCN si operator au fost necesare elaborarea unor programe de comanda numerica asistata si primul program care a aparut a fost programul APT ( Automatical Programmed Tool)

Acest limbaj a constituit punctul de pornire pentru diversificãrile ulterioare: APT II, APT III, APT IV, NEW APT.

Având ca origine acelaşi limbaj, au mai fost elaborate limbajele:

- ADAPT în SUA;

- EXAPT I, II, III în Germania;

- IFAPT, IFAPT-P, IFAPT-C, IFAPT-PC şi APT-RCV în Franţa;

- NELAPT în Anglia;

- FANUC în Japonia

- În România au fost elaborate limbajele ROMAPT şi LIPCON.

Structura limbajului APT-RCV

Sistemul de programare APT-RCV cuprinde:

- limbajul;

- procesorul;

- postprocesorul;

Procesorul este constituit din mai multe programe, care încarcã în memoria centralã a calculatorului textul sursã, efectuezã analiza acestuia, detecteazã erorile de programare şi calculeazã coordonatele punctelor situate pe traiectoria sculei. Informaţiile furnizate de procesor sunt depuse într-un fişier.

Postprocesorul este constituit din mai multe subprograme care prelucreazã datele din fişierul de ieşire al procesorului, furnizând suportul de comandã numericã a unei anumite maşini-unelte.

Limbajul are o sintaxã şi un vocabular care conţine peste 300 de cuvinte provenite din limba englezã.

O fraza din limbajul de programare reprez o insusire de cuvinte care respecta o anumita ordine de sintaxa si constituie o instrucţiune - unitatea de bazã a programului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Limbaje APT.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 126 cuvinte
Nr caractere:
17 221 caractere
Marime:
269.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!