Previzualizare curs:

Extras din curs:

Unitatea de invatare 1. Turismul - activitate economico-sociala

Obiective:

1.1. Cunoasterea notiunilor fundamentale ce defininesc fenomenul turistic.

1.2. Intelegerea mecanismelor de functionare a turismului in economie; interconexiunile turismului cu celelalte ramuri ale economiei; contul satelit al turismului.

1.3. Identificarea principalilor indicatori cu ajutorul carora se poate masura contributia turismului la dezvoltarea economico-sociala

Obiectivul 1.1. Cunoasterea notiunilor fundamentale ce defininesc fenomenul turistic:

- turism si categorile asociate: turism intern, turism international, turism interior, turism national, turism receptor (incoming), turism emitator (outgoing)

- turist, excursionist, vizitator, turist in tranzit, vacantier

- industria turismului si calatoriilor

- motivele de calatorie

Turismul este considerat, in primul rand, ,,o forma de recreere alaturi de alte activitati si formule de petrecere a timpului liber" ; el presupune ,,miscarea temporara a oamenilor spre destinatii situate in afara resedintei obisnuite si activitatile desfasurate in timpul petrecut la acele destinatii" ; de asemenea, in cele mai multe situatii, el implica efectuarea unor cheltuieli cu impact asupra economiilor zonelor vizitate .

In literatura de specialitate exista numeroase definitii ale turismului; una dintre cele mai complexe apartine prof. elvetian W. Hunziker, pe o pozitie apropiata situandu-se si K. Krapf. Potrivit acestora turismul reprezinta ,,ansamblul relatiilor si fenomenelor ce rezulta din deplasarea si sejurul persoanelor in afara locului de resedinta, atat timp cat sejurul si deplasarea nu sunt motivate de o stabilire permanenta sau o activitate lucrativa oarecare" .

Intrucat fenomenul turistic a cunoscut de-a lungul timpului numeroase dezvoltari, in prezent, majoritatea tarilor si expertilor utilizeaza definitia adoptata de Organizatia Mondiala a Turismului (WTO/OMT) in 1991 la Reuniunea de la Otawa. Potrivit acesteia, turismul se refera la activitatile desfasurate de persoane, pe durata calatoriilor si sejururilor, in locuri situate in afara resedintei obisnuite, pentru o perioada consecutiva ce nu depaseste un an (12 luni), cu scop de loisir, pentru afaceri sau alte motive .

Se apreciaza ca aceasta definitie este suficient de larga pentru a acoperi calatoriile intre diferite tari, dar si in interiorul acestora si, de asemenea, pentru a include activitatile vizitatorilor de o zi (excursionisti) si ale celor care raman, in zona vizitata, cel putin 24 de ore (turisti).

Corespunzator acceptiunii prezentate, pot fi identificate formele principale ale turismului, si anume:

a) turism intern (domestic tourism): rezidentii unei tari date care calatoresc numai in interiorul acesteia;

b) turism receptor (inbound tourism): non-rezidentii care calatoresc in tara data;

c) turism emitator (outbound tourism): rezidentii tarii date care calatoresc in alte tari.

Aceste trei forme de baza pot fi asociate in modalitati diferite, dand nastere altor categorii ale turismului, si anume:

o turism interior , forma ce regrupeaza turismul intern si turismul receptor;

o turism national, constituit din turismul intern si turismul emitator;

o turism international, alcatuit din turismul receptor si turismul emitator.

In ce priveste turistul, acesta este reprezentat de ,,orice persoana care se deplaseaza spre un loc situat in afara resedintei sale obisnuite, pentru o perioada mai mica de 12 luni si ale carei motive principale de calatorie sunt altele decat exercitarea unei activitati remunerate in locul vizitat" .

Sunt mentionate, in acest context, trei criterii considerate esentiale pentru a distinge vizitatorii (in sensul de turisti) de alte categorii de calatori si pentru a elimina ambiguitatile generate de unii termeni. Potrivit acestor criterii:

- voiajul trebuie efectuat intr-un loc situat in afara resedintei obisnuite , ceea ce exclude calatoriile mai mult sau mai putin regulate intre domiciliu si locul de munca sau de studii;

- sejurul nu poate depasi 12 luni consecutive, peste acest prag vizitatorul avand, din punct de vedere statistic, statutul de rezident;

- motivul principal al calatoriei trebuie sa fie altul decat exercitarea unei activitati remunerate, la locul vizitat, ceea ce exclude migratia legata de locul de munca.

Vizitatorii sunt grupati, dupa rezidenta, in vizitatori internationali si vizitatori interni, iar fiecare categorie este, la randul ei, subdivizata in turisti (cei care petrec cel putin o noapte in locul vizitat) si excursionisti (vizitatori de o zi).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
6 307 cuvinte
Nr caractere:
35 570 caractere
Marime:
38.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
turism, activitate, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Profesorului:
Dragomirescu Maria
Sus!