Mașini de ridicat

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Masinile de ridicat se folosesc in constructii la transportul pe verticala a materialelor de constructii, montarea si deservirea utilajului tehnologic in procesul exploatarii lui.

Dupa caracterul lucrului acestea sint masini cu functionare discontinua. Parametrul principal al masinii de ridicat este capacitatea de ridicare prin care se intelege masa maxima admisibila a sarcinii, cuprinzind si masa dispozitivului demontabil de prindere a sarcinii, la ridicarea careia ea este calculata. Capacitatea de ridicare se exprima in unitati de masa (kg, Mg). Spre deosebire de masa forta de greutate a sarcinii (greutatea corpului) depinde de acceleratia caderii libere si se exprima in unitati de forta (N, kN).

Masinile de ridicat se mai caracterizeaza prin zona de operare, care este determinata de deschidere sau de raza de actiune a sarcinii, inaltimea de ridicare a sarcinii, vitezele de deplasare de lucru, masa, indicii de consum de putere si sarcinile de sprijin. Capacitatea de ridicare a unor masini de ridicat, de exemplu a macaralelor cu brat, se schimba in functie de raza de actiune a sarcinii. Raza de actiune a sarcinii se numeste distanta de la axa de rotatie a partii turnante a macaralei pina la axa organului de ridicat sarcina. De aceea macaralele se caracterizeaza prin momentul sarcinii (kN. m), adica prin produsul fortei date de greutatea sarcinii cu raza de actiunea sarcinii, care este aproximativ constant.

Dupa destinatie masinile de ridicat se impart in urmatoarele grupe: auxiliare, ascensoare de santier, macarale de constructii, macarale speciale de lansat conducte.

Masinile de ridicat auxiliare. La ele se refera vinciurile, troliile de constructii, troliile suspendate (palane manuale si electrice). Ele sint compuse cu precadere dintr-un mecanism si executa deplasarea verticala (vinciurile, troliile de constructii, palanele) sau orizontala (troliile de tractiune) pe cai de rulare sau ghidaje a sarcinii. Ele pot fi actionate manual si mecanic.

Ascensoarele de santier. Cu aceste masini se transporta pe verticala incarcaturi (marfuri) sau persoane (marfuri si persoane) in cabine sau pe platforme, care se deplaseaza pe glisiere rigide.

Macaralele de constructii. Acestea sint cele mai complexe si universale masini de ridicat, utilizate la transportul incarcaturilor in bucati, a elementelor de constructii si utilajului tehnologic pe o traiectorie spatiala de diferite lungimi si configuratii. Ele sint diferite dupa executia constructiva, se fabrica in forma de constructii in consola (cu brat) sau cu deschidere, stationare sau mobile si sint adaptate la diferite zone de operare. Din macaralele cu consola fac parte macaralele stationare Derrick, macaralele-turn, macaralele autopropulsate cu brat si macaralele speciale de lansat conducte; din cele cu deschidere - podurile rulante, macaralele-capra si macaralele-funicular. Macaralele stationare transporta sarcina in limita cercului sau asectorului, care sint cuprinse de brat. Macaralele-turn turnante cu brat se deplaseaza pe cai ferate si transporta in limitele dreptunghiului, a carui lungime este egala cu lungimea caii, iar latimea - cu deschiderea dubla a macaralei. Turnul permite ridicarea si montarea elementelor mari si spatiale. Macarlele autopropulsate cu brat (automacaralele, pe roti cu pneuri, pe senile, pe sasiuri speciale de camion, pe tractor) se deplaseaza pe sol si deservesc terenuri de diferite configuratii.

Macaralele cu deschidere capra si podurile rulante se deplaseaza pe cai de rulare speciale si deservesc o zona in forma de dreptunghi. Macaralele cu cablu (funiculare) transporta incarcatura in lungul cablului intins intre piloni. In functie de mobilitatea pilonilor zona lor de deservire este liniara, sector sau dreptunghiulara.

Pe structura metalica a macaralelor se instaleaza o serie de mecanisme. Mecanismele tipice ale macaralelor sint: mecanismul de ridicat sarcina, care include troliul de sarcina, palanul simplu si organul de prindere a sarcinii; mecanismul de deplasare a macaralei sau a unei parti a acesteia; mecanismul de rotire a partii turnante, mecanismul de variatie a deschiderii.

Pentru actionarea mecanismelor macaralelor se folosesc motoare cu ardere interna, motoare hidraulice, electrice de curent alternativ si continuu. Pentru toate mecanismele macaralei este caracteristic regimul de lucru intermitent (alternarea functionarii cu pauze), care se caracterizeaza prin durata relativa de cuplare (DC). Sub DC se intelege raportul duratei totale de functionare a mecanismului pentru o perioada data fata de durata acestei perioade (%), care se ia egala cu 1 ora. Conform regulilor inspectiei de supraveghere miniera tehnica de stat pentru macaralele de ridicat este stabilit regimul de lucru usor, mijlociu si greu, pentru care DC este corespunzator 15, 25 si 40%. La aprecierea regimului de functionare a mecanismelor macaralelor se iau in consideratie de asemenea intensitatea folosirii in timpul exploatarii (dupa numarul de cicluri pe tot termenul de functionare), utilizarea capacitatii de ridicare si alti factori. Astfel, la regimul usor de functionare se refera functionarea macaralei pe toata durata cu incarcaturi mai mici decit cele nominale, la regimul foarte greu - functionarea pe toata durata cu incarcaturi de valori apropiate de cele nominale.

Macarale speciale de lansat conducte. Astfel de macarale sint echipate cu un brat lateral, montat pe tractoare pentru lansarea conductelor, datorita caruia ele pot indeplini operatii de incarcare a tevilor si tronsoanelor, ridicarea si coborirea lor in transee, deplasarea cu incarcatura de-a lungul transeului si alte operatii la montarea conductelor de gaz si petrol.

Vinciuri. Vinciurile sint utilizate in constructii la lucrari de montaj si reparatii pentru ridicarea incarcaturilor la inaltimi mici, actionind asupra lor din jos. Cele mai raspindite sint vinciurile cu cremaliera, cu surub si hidraulice.

Trolii de santier. Troliile de santier sint utilizate la montarea elementelor de constructie si a utilajului, la deplasarea incarcaturilor mari pe santier, precum si in

Observații:

Destinatia si clasificarea masinilor de ridicat

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masini de ridicat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 738 cuvinte
Nr caractere:
8 894 caractere
Marime:
44.16KB (arhivat)
Publicat de:
Melinda Aglaia Moraru
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Arhitectură
Tag-uri:
clasificare, destinatie, masina de ridicat
Predat:
Facultatea de Arhitectura , Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
Specializare:
Arhitectura
Materie:
Arhitectură
Sus!