Antropologie culturală

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Antropologia poate fi definita ca studiu al omului,stiinta umanitatii.

Exista 3 mari perspective asupra antropologiei:prima priveste antropologia ca o stiinta sociala,alaturi de sociologie,politologie, economie generala si psihologie sociala.Aceasta a dat nastere antropologiei culturale.A 2-a perspectiva este cea biologica,iar a 3-a intelege antropologia ca o parte a disciplinelor umaniste/antropologia filozofica,definita ca studiu filozofic al omului.Dictionarul enciclopedic Webster,din 1994,determina antropologia filisofica ca fiins studiul naturii sau al esentei omului.

Cap.2 Determinarea antropologiei culturale.

Exista 2 punte de vedere principale de abordare a antropologiei culturale primul tine de o abordare ontologica si al doilea de una epistemologica.In viziunea ontologica trebuie inteleasa ca o imagine a naturii umane adica a ceea ce sta la baza omului,fiintelor umane,tuturor oamenilor,umanitatii.

Cap.3 Ramurile antropologiei culturale.

Antropologia fizica sau biologica

- Antropologia fizica sau biologica este studiul umanitatii ca un fenomen biologic,si este in cea mai mare masura legata de stiintele naturii.Antropologii din aceasta ramura studiaza specimene atat vii cat si moarte.

- Paleoantropologia foloseste o varietate de tehnici stintifice sofisticate pentru a data,clasifica si compara oase fosile urmarind sa determine legaturile dintre oamenii moderni si stramosii lor biologici.

- Antropologia forensica este specializata in identificarea ramasitelor scheletului uman pentru scopuri legale.

- Osteologia-studiul oaselor.

- Geologia-ea reconstituie consditiile fizice si climatice ale timpurilor in care au trait cei despre care stim ceva doar prin intermediul oaselor.

- Primatologia este studiul rudelor noastre vii cele mai apropiate –maimutele mari (apes)-respectiv cimpanzeii,gibboni si urangutani, maimute obisnuite si prosimienii.

- Arheologia reconstruieste,descrie si interpreteaza comportarea umana si modelele culturale prin analiza ramasitelor materiale.

- Antropologia lingvistica examineaza variatia limbajelor in timp si spatiu.Sociolongvistica reprezinta studiul variatiei lingvistice in functie de contextele sociale.

- Antropologia culturala.

Cap. 4 Antropologia culturala,stiintele sociale si disciplinele umaniste.

O relatie deosebita exista intre antropologia culturala si sociologie,mult msai stransa decat cea din antropologie si alte stiinte sociale;sociologia fiind aceea care a semnalat antropologia si a introdus-o in mediul academic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Antropologie Culturala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
996 cuvinte
Nr caractere:
6 447 caractere
Marime:
6.45KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Antropologie
Predat:
la facultate
Materie:
Antropologie
Profesorului:
Achim Mihu
Sus!