Cultură antreprenorială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Intr-o economie de piata, firmele au rol decisiv deoarece dezvoltarea si puterea economica a unei tari depinde de existenta unor firme puternice, performante si competitive. In aceste conditii rolul firmelor in general si al firmelor mici si mijlocii este deosebit de important. Firmele reprezinta o reuniune de persoane, care actioneaza in mod organizat dupa anumite reguli in mod clar stabilite si dupa cerinte de ordin juridic, economic si tehnologic, actiunile persoanelor fiind indreptate in scopul realizarii de profit. In functie de natura proprietatii, firmele se clasifica in:

- firme publice, care au ca si caracteristica esentiala faptul ca intregul patrimoniu al lor apartine statului (ex.: posta, transporturile feroviare, electricitatea, etc.);

- firme private, care se caracterizeaza prin faptul ca patrimoniul lor apartine unei persoane fizice sau mai multor persoane, iar aparitia lor s-a datorat unor intreprinzatori.

Ca obiect de activitate, firmele acopera toata gama nevoilor din societate, mergand de la cele economice si pana la cele sociale, cu conditia ca in urma activitatilor desfasurate de firma sa rezulte profit. Exista si organizatii care nu au scop lucrativ, sau de obtinere de profit. Acestea sunt diferite organizatii publice, fundatii, asociatii profesionale, sindicate, etc. Firmele, in decursul activitatii lor isi creeaza, fiecare, o cultura de management proprie. Aceasta cultura poarta amprenta managerilor din firma, a traditiilor si a evenimentelor petrecute in firma in decursul timpului. Cultura manageriala a firmei se caracterizeaza prin:

=> stilul de management adoptat; modul de organizare a activitatilor pentru realizarea

produselor si a serviciilor,

=> comportamentul etic al personalului;

=> riscurile pe care le accepta societatea in domeniul relatiilor de afaceri pe care le desfasoara;

=> gradul de implicare in competitiile in care este angrenata societatea;

=> atitudinea pe care o are firma fata de clienti, furnizori, grupurile din afara si salariati;

=> imaginile pe care le afiseaza firma si modul in care isi promoveaza aceste imagini.

In prezent societatile comerciale isi orienteaza cultura manageriala catre realizarea de performanta, satisfacerea nevoilor clientilor (tinzand catre incantarea clientilor prin calitatea produselor si serviciilor oferite) si satisfacerea motivationala a salariatilor. Toate acestea se realizeaza in cadrul conceptului de dezvoltare durabila, dezvoltarea durabila fiind una din preocuparile de baza ale managerilor.

Formele si tipologia antreprenoriatului

Cele mai frecvente forme de antreprenoriat sau munca pe cont propriu sunt: formele de activitate comerciala cu licenta sau forma companiilor comerciale. Principala diferenta intre cele doua forme este ca un comerciant (persoana fizica) face afaceri pe cont propriu si are nevoie de autorizatie comerciala, in timp ce o companie (persoana juridica) face afaceri in contul companiei, adica pentru toti patronii sai. In acest caz va fi nevoie de autorizatia comerciala a fondatorilor si de un contract legal incheiat intre acestia.

Activitati cu autorizatie comerciala

O activitate cu autorizatie comerciala este cea mai simpla modalitate de a incepe o afacere. Trebuie solicitata o autoriztie comerciala care sa confere dreptul de a face afaceri intr-un anumit domeniu. Exista diferite cerinte pentru fiecare tip de activitate comerciala (toate necesita probitate):

a. Comert liber - nu este necesara o calificare specifica, ci numai un extras de cazier judiciar (aceste activitati includ, de exemplu, activitatea obisnuita de vanzare sau activitati intermediare diverse).

b. Activitati mestesugaresti: este necesara ucenicia sau alte cursuri specifice de invatamant si pregatire profesionala sau 6 ani de experienta in activitatile sau ocupatiile respective (exemplu: tamplaria, fieraria, activitatile mecanice, zidaria, tinichigeria, serviciile cosmetice).

c. Activitati reglementate: pe langa calificarile adecvate exista cerinte suplimentare definite in diverse regulamente (exemplu: contabilitatea, montajul, repararea si controlul aparatelor electrice, productia chimica, optica, serviciile de masaj, consilierea psihologica etc.).

Tipurile de activitati enumerate mai sus se numesc activitati inregistrate. Solicitantul care indeplineste cerintele specifice depune documentele relevante la registrul comertului, care elibereaza licenta comerciala.

d. Concesionari: pentru acestea sunt definite cerinte (inclusiv calificari) prin legi si regulamente.

In plus, pe langa inmatriculare, solicitarea necesita aprobarea din partea unei anume autoritati administrative de stat (exemplu: pentru schimbul valutar Banca Nationala). In cazul in care aprobarea este acordata, solicitantul primeste, pe langa licenta comerciala, asa-numita concesionare. Printre exemplele de concesionari se numara: productia, repararea, vanzarea si utilizarea de arme, furnizarea de servicii de comunicatii, servicii de taximetrie etc.

Antreprenoriatul in forma intreprinderilor comerciale.

In cazul in care costurile de incepere a afacerii sunt mari, exista posibilitatea ca mai multe persoane sa infiinteze o societate comerciala.

Tipurile de astfel de societati sunt reglementate prin [Legea nr. 31 din 16/11/90 http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=7840] privind societatile comerciale. Conform acestui articol de lege societatile comerciale se pot constitui in una din urmatoarele forme: societate in nume colectiv, societate in comandita simpla, societate in comandita pe actiuni, societate pe actiuni, societate cu raspundere limitata. De prezenta lege pot beneficia: intreprinderile mici si mijlocii cu capital integral privat, care au maxim 250 de angajati si nu detin mai mult de 25% din capitalul social.

Cea mai frecventa forma de societate comerciala intalnita este societatea cu raspundere limitata (SRL). Fiecare partener este obligat sa faca o depunere de capital de baza, din care vor putea fi platite datoriile sau alte angajamente financiare in cazul lichidarii societatii.

Observații:

Conceptul de firma in economia de piata si antreprenoriatul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura antreprenoriala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 006 cuvinte
Nr caractere:
27 479 caractere
Marime:
80.22KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Antreprenoriat
Tag-uri:
firma, antreprenoriat, cultura antreprenoriala, economie de piata
Predat:
Facultatea de Economie , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Economie
Materie:
Antreprenoriat
Sus!