Extras din curs:

Gonoreea :

Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală. Este o infecţie bacteriană a uretrei masculine şi a uretrei feminine, colului uterin sau ambelor la femeie. Gonoreea poate afecta rectul, anusul, gâtul sau organele pelvine şi rar conjunctivă Riscul de a face boala este mai mare la femei decât la bărbaţi, astfel încât majoritatea femeilor şi unii bărbaţi nu vor avea semne timpurii ale bolii.

Simptome la femei :

Simptomele iniţiale sunt uşoare şi pot fi confundate cu o infecţie a vezicii urinare sau a vaginului. Simptomele pot include: - urinări frecvente şi dureroase - prurit (mâncarime) anal, dureri, sângerari, incontinenţă - scurgeri vaginale anormale - sângerări vaginale anormale, în timpul sau după contactul sexual şi între menstruaţii - prurit genital - ciclu menstrual neregulat - dureri pelvine - febra şi astenie (stare generală de oboseală) - glandele Bartolini inflamate şi dureroase (glande situate la intrarea în vagin) - act sexual dureros - dureri de gât (rar) - conjunctivită (ochii roşii), rar.

CONSECINTE:

La femei gonoreea poate provoca infectare uterului şi boli inflamatorii pelviene. Poate duce la pierderea fertilităţii sau la sarcini ectopice. La bărbaţi gonoreea poate duce la pierderea fertilităţii şi îngreunarea eliminării urinei. Mai poate produce infecţii ale ochilor şi artrite dar cu tratamente din timp acestea pot fi evitate.

Diagnosticul poate fi realizat doar de către medicul obstetrician-ginecolog prin îndrumarea persoanei bonave către un laborator de bacteriologie.

Tratamentul poate fi prescris doar de medici specialişti (cu antibiotice)

SIFILISUL

Sifilis este una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală, produsă de o bacterie în formă de spirală Este o boală gravă prin consecinţele pe care le are în timp asupra tuturor organelor, în special asupra sistemelor nervos şi cardiovascular.

Mod de transmitere: - in peste 90% din cazuri - transmitere pe cale sexuala - intepaturi, taieturi, muscaturi, sarut, prin placenta de la mama la fat - foarte rar: prin leziuni deschise ale altor afectiuni ale pielii, prin urina, sperma, saliva, sange - foarte, foarte rar: prin obiecte contaminate (agentul infectios este foarte sensibil in mediul extern)

Evolutia bolii

1. Sifilisul primar - dupa o perioada de incubatie (dezvoltare) de aproximativ 21 zile pana la aparitia primelor semne si simptome (perioada este intre 19 - 90 zile), boala incepe sa se exprime si are durata de 4 - 8 saptamani. Principalul semn in prima parte a evolutiei boliii este aparitia sancrului sifilitic impreuna cu adenopatia satelita. Sancrul sifilitic reprezinta o leziune (ulceratie) frecvent superficiala, unica, rotund-ovalara, mica in dimensiuni (0,3-2.5 cm) care este de culoare rosie, nu are secretii.Este localizat la nivelul locului de inoculare - la nivel genital cel mai frecvent. Alte localizari rare - buza, amigdala, limba, san, degete. La barbati se observa mult mai usor, pe cand la femei, leziunile pot fi ascunse datorita existentei lor la nivel vaginal sau la nivelul colului uterin. Adenopatia satelita este reprezentata de cresterea in volum a ganglionilor de la nivel inghinal de o singura parte sau de ambele parti.

2. Sifilis secundar :

Este cea de-a doua perioada de evolutie a bolii. Aceasta perioada incepe daca NU a existat tratament antibiotic adecvat sub STRICTA supraveghere medicala (dermatologie) la aproximativ 6 - 8 saptamani de la aparitia primei leziuni. In aceasta perioada apar leziuni sub forma de pete mici, rotunde-ovalare, rozii, slab delimitate, care impanzesc corpul si partea superioara a bratelor si a coapselor. Nu sunt insotite de mancarime ca intr-o alergie.O alta leziune care poate aparea sunt tot ulceratii rotund-ovalare la nivelul gurii, mucoasa genitala si anala. La nivelul fetei, genital, palme si talpi apar mici denivelari, rosu inchis care, la fel ca precedentele, sunt nepruriginoase si evolutia lor este ondulatorie, atunci cand dispar lasa in urma mici pete inchise la culoare.  In aceasta perioada de evolutie a bolii sunt afectate majoritatea organelor interne - inima, stomac, ochi, ficat, invelisurile creierului, par, unghii. Toate acestea pot fi insotite de febra, scadere in greutate, dureri de oase, de articulatii si muschi, dureri rebele de cap.

3. Sifilisul latent - dupa manifestarile sifilisului secundar, daca nici acum nu s-a facut un tratament simplu cu antibiotice (Penicilina) se instaleaza o perioada lipsita de orice manifestare, dar in care agentul infectios exista in organism si se poate transmite.

4. Sifilisul tertiar - se manifesta dupa aceasta acalmie care poate dura intre 2 si 30 ani!!! In aceasta perioada apare la nivelul pielii numerosi noduli duri,, rosii inchis, grupati cuprinzand cu predilectie fata, spatele si membrele. Mai pot apare noduli si la nivelul limbii, mucosei bucale, buza, inima, ficat, splina, oase si cel mai important - creierul determinand chiar dementa.

Chlamydia:

Chlamidyoza este o infectie bacteriana (produsa de o bacterie) - Chlamydia Trachomatis - care afecteaza atat zona pelvina cat si alte zone cum ar fi gatul sau ochi. Chlamydia este o bacterie intracelulara adica traieste doar in interiorul celulelor.

La adulti Chlamydia Trachomatis se trasmite exclusiv pe cale sexuala - sex oral, vagial, anal. In cazul copiilor infectati cu Chlamydia Trachomatis, intotdeuna se pune problema unui abuz sexual. In cazul in care femeia gravida este infectata, ea poate transmite infectia fatului in timpul nasterii.

Diagnostic :

Infectia cu Chlamydia Trachomatis poate fi pusa in evidenta prin mai multe teste. Exista metode de diagnosticare directa prin analiza secretiilor colectate din vagin, col uterin sau uretra sau metode indirecte prin determinarea existentei in sange a anticorpilor anti-chlamydia ce sunt produsi de organism pentru a se apara impotriva infectiei. De asemenea se poate recomanda si efectuarea unei colposcopii.

In cazul diagnosticului pozitiv trebuie investigata si posibila prezenta a infectiei pereche, infectia gonoreica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomie
    • BOLILE APARATULUI REPRODUCATOR.ppt
    • BOLILE ANALIZATORULUI AUDITIV.ppt
    • BOLILE SITEMULUI LOCOMOTOR.ppt
    • BOLILE SITEMULUI NERVOS.ppt
    • ecou1.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
95 pagini
Marime:
14.43MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Anatomie
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!