Reproducția animalelor acvatice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Particularitatile biologice si etologice ale pestilor.

Ca act fiziologic ce caracterizeaza organismele vii, reproducerea pestilor consta in dezvoltarea si maturarea elementelor sexual la masculi si female ; fecundarea ovulelor urmata de formarea oului (zigotului) si dezvoltarea uni nou organism. Desi majoritatea speciilor de pesti se reproduce sexuat si au o anumita morfologie a aparatului genital , o fiziologie aparte si cerinte deosebite fata de mediu , in special la cei unde fecundatia este externa , iar evolutia celulei ou se face tot din mediul extern. Exista si specii cum ar fi pestii cartilaginosi si numeroase specii ornamentale care sun vivipari sau ovovovivipari. Procesul reproducerii pestilor reprezinta anumite particularitati morfofiziologice si etologice . Dintre factorii morfofiziologici care influenteaza acest process amintim : - dimorfismul sexual ; -varsta intrarii la reproducere ; -numarul de reproduceri pe viata ; -modul de a depune ponta ; -momentul depunerii pontei. Spre deosebire de alte vertebrate , la pesti dimorfismul dintre sexual este putin evidentiat. Diferentierea sexelor bazandu-se pe dezvoltarea corporala (mai mare la female sau pe intensificarea coloritului si prezenta organului perlat la masculi in perioada de reproducere ). Datele din lucrarile de specialitate referitoare la varsta intrarii la reproducere a pestilor atesta o mare variabilitate . Se poate instala la varste diferite :

- 10-12luni hamsie ;

- 3-4ani ciprinidele autohtone

- 6-7ani ciprinidele asiatice

- 10-14ani misetru

- 16-20ani morun

Din punct de vedere al nr de reproduceri pe viata exista 2 categorii :

a)Specii cu reproduceri repetate -> se reproduce de mai multe ori dupa instalarea maturitatii sexual

b)Specii cu reproducere unica -> care se reproduce o singura data dupa care mor.

Dupa modul cum se produce maturarea icrelor , depunerea poate fi intr-o singura ponta sau in mai multe reprise. In general specia care depune intr-o singura ponta se numeste sincrona si cea cu mai multe reprise asincrona.

Momentul depunerii icrelor : variaza in functie de specie si anume : daca este vorba de pesti pasnici sau de pesti rapitori , conditia de baza fiind legata de asigurarea conditiilor optime de supravietuire a descendentilor , astfel reproducerea pestilor pasnici din zona temperate are loc primavara cand in apa se gasesc cantitati suficiente de fito si zooplankton. Majoritatea de specii rapitori cu exceptia pastravului indigen , depun tot primavara dar mai timpuriu , deoarece principal hrana a puetului rapitor o reprezinta descendenta puetului pasnic. Se pare ca din aceleasi motive , ponta pestelui indigen are loc toamna.

PARTICULARITATI ETOLOGICE

Locul realizarii reproducerii si substratul pentru depunerea pontei. Locul de realizare este conditionat de resursele de hrana si de conditiile viata la care este adaptata fiecare specie. Intalnim specii de pesti care se reproduc in ape statatoare , care sunt denumite specii stagnofile si specii care se reproduc in rauri si fluvii si sunt denumite specii generative reofile. Interesante sunt speciile migratoare care pentru reproducere se deplaseaza pe distante mari cautand conditiile favorabile. Exemplu: pastrav indigen –care pt reproducere urca spre izvoarele raurilor. Pe distante mult mai mari este anghila care migreaza din M.Mediterana si zonele invecinate pana in M.Sargaselor, unde dupa reproducere , moare. La fel si somonul. Sturionii din M.Neagra spre fluviile interioare.

DESPRE SUBSTRAT

Un rol deosebit in reproducerea pestilor il are substratul pentru depunerea pontei. Pestii avand adaptari si preferinte pentru anumite zone sau conditii . Din acest punct de vedere se cunosc urmatoarele grupe ecologice de pesti:

a) Pelagofilii

b) Fitofilii

c) Litofilii

d) Psamofilii

e) Ostracofilii

f) Intermediarii

Observații:

CURS COMPLET REPRODUCTIA ANIMALELOR ACVATICE , ANUL II , ZOOTEHNIE

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • curs 1 - 05.02.2012.docx
  • curs 10 11.06.2012.docx
  • curs 2 12.03.2012.docx
  • curs 3 19.03.2012.docx
  • curs 4 26.03.2012.docx
  • curs 5 02.04.2012.docx
  • curs 6 09.04.2012.docx
  • curs 7 07.05.2012.docx
  • curs 8 14.05.2012.docx
  • curs 9 28.05.2012.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
10 fisiere
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
13 869 cuvinte
Nr caractere:
79 427 caractere
Marime:
134.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!