Iluminismul și revoluția industrială

Cuprins curs:

Iluminismul- terminologie
Filosofie si stiinta
Enciclopedia
Revolutia industriala
Tehnologie
Astronomia
Biologia
Chimie
Stiinta pamantului
Matematica
Fizica
Medicina

Extras din curs:

Iluminismul si revolutia industriala

Termenul de iluminism a fost folosit pentru a reflecta schimbarea survenita in abordarea filosofica fata de trecut, cand credinta in Dumnezeu si in clasici a fost predominanta.

In perioada iluminismului, convingerile anterioare au fost examinate critic, prin prisma rationalismului.

Paternitatea termenului de iluminism - Immanuel Kant

Inceputurile iluminismului - sfarsitul secolului al XVIII-lea, debutul fiind marcat de lucrarile lui Gotthold Ephraim Lessing (1729-1781) si ale francezului Denis Diderot (1713-1784).

Filosofie si stiinta

In secolul al XVIII conceptia filosofica a fost influentata de credinta ca natura presupune ratiune si ca, de aceea, legile naturii ar fi niste legi rationale.

In sec. XVII - doua metode de abordare a filosofiei:

1) empirismul - ideea ca la cunoastere se poate ajunge numai pe cale experimentala;

2) rationalismul - ideea ca judecata sta la baza cunoasterii.

Immanuel Kant - a reconciliat empirismul cu rationalismul spunand ca se pot dobandi cunostiinte nu numai prin experiente, ci si folosind capacitatea de a actiona, amandoua metodele merg mana in mana.

Filosofie si stiinta

Kant a lansat conceptul de cauzalitate - conform caruia un eveniment il determina pe altul - si care a devenit pentru Kant un concept a priori, un principiu general care nu poate fi dovedit, dar care trebuie acceptat ca existand in afara posibilitatilor noastre de perceptie. Pentru el, spatiul si timpul sunt tot concepte a priori, insesizabile prin intermediul simturilor, dar care conditioneaza felul in care percepem lumea fizica

Enciclopedia

Publicatia de capatii a Iluminismului a Enciclopedia, lucrare edidata de Denis Diderot si Jean Rond d' Alembert, in 17 volume de text si 11 de ilustratii, publicate intre 1751 si 1772.

Enciclopedia a devenit importanta pentru democratizarea cunoasterii stiintifice. Tehnologiei i se da o importanta la fel de mare ca stiintelor pure sau filosofiei. Encicopedia a permis filosofilor iluministi sa-si comunice ideile unui public cat mai larg.

Enciclopedia a adoptat un puternic punct de vedere editorial, opunandu-se atat Bisericii, cat si statului.

Revolutia industriala

In sec. XVIII, in unele tari europene, in special in Anglia, a avut loc un proces de concentrare a atentiei asupra dezvoltarii mecanismelor care sa sporeasca viteza si eficienta muncii.

Unele schimbari au fost determinate de imputinarea resurselor naturale . De asemenea, comertul a fost un alt factor de influenta (introducerea bumbacului din India si Statele Unite). Treptat, a aparut o noua clasa sociala, capitalistii care au fost primii care au inceput sa construiasca fabrici.

Dezvoltarile tehnologice au condus la aparitia Revolutiei Industriale care si-a pus amprenta asupra stiintei. Termenul de revolutie industriala il datoram francezilor, care l-au introdus in vorbirea curenta, in secolul al XIX-lea, ca o analogie la revolutia lor politica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iluminismul si revolutia industriala.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Marime:
801.61KB (arhivat)
Publicat de:
Claudia Pavel
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
Iluminism, revolutie industriala
Predat:
la facultate , Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi
Materie:
Alte domenii
Sus!