Gospodărirea apelor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Gospodarirea apelor reprezinta activitatiile care, printr-un ansamblu de mijloace tehnice si masuri legislative, economice si administrative conduc la cunoasterea, utilizarea, valorificarea rationala, mentinerea sau imbunatatirea resurselor de apa pentru satisfacerea nevoilor sociale si economice, la protectia impotriva epuizarii si poluarii acestor resurse, precum si la prevenirea si combaterea actiunilor distructive ale apelor.

Cunoasterea resurselor de apa

Gospodarirea apelor se desfasoara si se bazeaza pe cunoasterea stiintifica, complexa, cantitativa si calitativa a resurselor de apa ale tarii, realizata printr-o activitate unitara si permanenta de supraveghere, observatii si masuratori asupra fenomenelor hidrometeorologice si resurselor de apa, inclusiv de prognozare a evolutiei naturale a acestora, ca si a evolutiei lor sub efectele antropice, precum si prin cercetari multidisciplinare.

Informatiile hidrometeorologice, hidrogeologice si cele de gospodarire a apelor se obtin prin unitati ale Regiei Autonome "Apele Romane", de la alte unitati specializate autorizate si direct de la utilizatorii de apa. Toate acestea constituie Fondul national de date de gospodarire a apelor.

Modul de organizare, pastrare si gestionare a Fondului national de date de gospodarire a apelor se stabilesc unitar de catre Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. Intocmirea si tinerea la zi a acestui fond de date se asigura de Regia Autonoma "Apele Romane".

Unitatile specializate autorizate, ca si utilizatorii de apa care produc informatii ce pot constitui Fondul national de date de gospodarire a apelor sint obligati sa le pastreze timp de 5 ani si sa le transmita lunar la Regia Autonoma "Apele Romane", in baza unei proceduri stabilite de Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului.

Fondul national de date de gospodarire a apelor, precum si evidenta apelor ce apartin domeniului public sint incluse in Cadastrul apelor, cu exceptia apelor geotermale. Modul de organizare a Cadastrului apelor se stabileste de Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, iar tinerea la zi a acestuia se asigura de Regia Autonoma "Apele Romane".

Persoanele fizice si juridice au acces la informatiile ce constituie Fondul national de date de gospodarire a apelor, in baza unei proceduri stabilite de Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. Folosirea de catre acestea a informatiilor constituite in Fondul national de date de gospodarire a apelor in scopuri comerciale este permisa numai contra cost, in conditiile legii.

Detinatorii de informatii ce constituie Fondul national de date de gospodarire a apelor pot refuza, motivat, furnizarea de astfel de informatii, in cazul in care acestea afecteaza:

a) siguranta nationala;

b) desfasurarea unor actiuni in curs de urmarire penala sau de judecata;

c) confidentialitatea industriala si comerciala. Prin aceasta se intelege situatiile in care se dezvaluie si se folosesc secrete de comert, intr-o maniera contrara practicilor comerciale loiale.

Unitatile si instalatiile autonome care furnizeaza informatii hidrologice, hidrogeologice si meteorologice specifice gospodaririi apelor, precum si informatii privind caracteristicile cantitative si calitative ale resurselor de apa formeaza reteaua nationala de observatii pentru gospodarirea apelor.

Pentru asigurarea continuitatii si omogenitatii sirurilor de informatii, unitatile si instalatiile autonome ale retelei nationale de observatii nu pot fi dezafectate decit in situatii deosebite, de interes national. Dezafectarea se face cu aprobarea Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului si cu obligarea solicitantului de a asigura proiectarea, executia si punerea in functiune a unitatii sau a instalatiilor in noul amplasament, anterior inceperii operatiunilor de dezafectare.

In scopul asigurarii unei calitati corespunzatoare a observatiilor si masuratorilor meteorologice specifice, in jurul platformelor meteorologice se instituie zone de protectie a caror latime este de 30 m. In aceste zone de protectie este interzisa executarea oricaror constructii sau instalatii supraterane.

Amplasarea pe o distanta de pina la 500 m in jurul si in afara zonei de protectie, de constructii mai inalte decit o sesime din distanta dintre constructie si limita zonei de protectie, de retele de inalta tensiune sau de telecomunicatii, de obiective care emit in atmosfera fum sau pulberi, de sisteme de irigatii prin aspersiune, ca si plantarea de perdele forestiere se fac numai in baza avizului de amplasament eliberat de Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gospodarirea Apelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 194 cuvinte
Nr caractere:
39 950 caractere
Marime:
28.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!