Controlul calității

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Inspectia este determinarea conformitatii unui produs in raport cu specificatia, se efectueaza de producator si se emite un certificat de conformitate.

Controlul produsului este verificarea incadrarii produsului in limitele, parametrii stabiliti.

Controlul proceselor este examinarea unor loturi de produse si in rezultat sa actionam asupra procesului in caz de neconformiate.

Controlul statistic al proceselor se bazeaza pe unele principii a teoriei probabilitatii si statistica matematica.

Controlul calitatii este un process managerial universal pentru conducerea operatiilor astfel incit sa se asigure stabilitatea in limitele date.

Verificarea calităţii este confirmarea prin furnizare de dovezi obiective, că au fost îndeplinite cerinţele specificate.

Fisa de control reprezinta un grafic pe care sunt reprezentate limitele de control superioara si/sau inferioara si pe care sunt plasate valorile unei anumite statistici realizate asupra unei serii de esantioane, in general in ordine cronologica, sau dupa numerele de esantion. Fisa de control asigura vizualizarea evolutiei in timp a procesului sub control si intreprinderea masurilor operative de ajustare a procesului, in caz de necesitate.

Conformitate reprezintă îndeplinirea unei cerinţe (nevoie declarată implicită sau obligatorie).

Calitatea unui produs sau serviciu este determinată de ansamblul însuşirilor sau caracteristicilor sale utile care se pot observa, măsura, încerca sau cel puţin compara cu un etalon.

Indicatorul statistic este expresia numerica a unui fenomen, proces sau a unei categorii economico-sociale, definite in timp si in spatiu.

Calitatea produsului se realizeaza in procesul de productie insa se constata in procesul de consumare a acestora. De aceea se impune evidentierea deosebirilor dintre calitatea productiei si calitatea produselor.

Practic calitatea produselor este problema intregului colectiv care participa la realizarea acestora, astfel incit toate compartimentele unei firme, societati comerciale, unitati economice, au sarcini in legatura cu calitatea productiei, iar aceste sarcini pot fi rezumate astfel:

-Unitatile de conceptie, cercetare si proiectare este necesar sa conceapa produsele corespunzatoare cerintelor calitative de baza, ca rezultat optim intre nevoile sau dorintele beneficiarului si economicitate (optimizare); este necesar sa emita specificatiile, sa stabileasca garantiile, sa aleaga materialele, tolerantele si caracteristicile de folosire sau functionare;

-Tehnologul trebuie sa aleaga masinile si echipamentul cel mai potrivit pentru fabricatia in conditiile de calitate si conform standardelor prescrise si sa aiba in vedere, la stabilirea procesului tehnologic, toate conditiile de lucru necesate asigurarii calitatii;

-Fabricatia trebuie sa se desfasoare cu respectarea stricta a conditiilor de calitate, urmarind in mod corespunzator operatiile de atelier si de ansamblu;

-Aprovizionarea este necesar sa aleaga furnizorii corespunzatori din punct de vedera al calitatii si sa stipuleze clar, in cadrul contractelor realizate cu furnizorii, conditiile de calitate;

-Laboratoarele trebuie sa efectueze toate incercarile de calitate necesare asupra materilelor si produselor, precum si in legatura cu definitivarea unor procedee impuse de nivelul calitativ solicitat;

-Organele de inspectie si control trebuie sa urmareasca calitatea materiei prime si a materialelor intrate si sa verifice procesele de fabricatie, reperele realizate si ansamblurile montate, in ceea ce priveste respectarea specificatiilor;

-Compartimentul de expeditie trebuie sa se ingrijeasca de un ambalaj asigurator si de controlul calitatii acestuia;

-Unitatea de service este necesar sa dea asistenta tehnica beneficiarilor, sa le explice acestora modul corect de exploatatre a produselor, sa le puna la dispozitie piesele de rezerva si in caz de nevoie sa asigure efectuarea reparatiilor in perioada de garantie si post-garantie;

-Conducerea intreprinderii trebuie sa coordoneze pe ansamblu toate preocuparile privind calitatea, spijinind direct serviciul de control al calitatii.

Obtinerea unei calitati satisfacatoare implica parcurgerea ansamblului de activitati din “spirala calitatii”, pornind de la prospectarea pietei si sfarsind cu activitatea de analiza, incercari, desfacere si service.

Spirala calitatii reprezinta un model conceptual al activitatilor interdependente care isi exercita influenta lor asupra calitatii unui produs sau servicii in intreaga desfasurare a fazelor incepand cu identificarea nevoilor pana la evaluarea satisfacerii lor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul Calitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 869 cuvinte
Nr caractere:
12 134 caractere
Marime:
17.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!