Tehnica frigului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

In figura 14.12 se prezinta o sectiune transversala printr-un congelator de tip Flofreeze cu jgheab perforat. Alimentarea jgheabului de fluidizare al congelatoarelor cu produse se face de la o sita vibratoare care asigura o curgere uniforma a acestora pe jgheab. Curgerea produsului in congelator este controlata de catre o poarta pusa in miscare de o cama care regleaza inaltimea stratului ce se fluidizeaza. Aerul rece pentru congelare este trimis sub jgheab si de aici in stratul de produs pe care-l congeleaza in pat fluidizat pana la -20 0C. Pentru racirea aerului in congelator este montat un evaporator racit cu amoniac la -35 0C. Circulatia aerului se realizeaza cu ajutorul unui ventilatoare.

La aceste aparate se folosesc viteze ale aerului ce corespund unor valori de 100 120 ale criteriului Froude. In cazul unor produse mai sensibile (ex. capsuni) se folosesc viteze chiar mai mici pentru a se asigura pastrarea integritatii produsului.

Pentru decongelarea evaporatorului se utilizeaza glicol sau propilen-glicol care se pulverizeaza pe tavile acestuia. Lichidul pentru decongelare diluat cu apa este colectat intr-un rezervor si recirculat cu o pompa. Atunci cand lichidul pentru decon-gelare se dilueaza prea mult, el este reconcentrat prin evaporare, racit intr-un schim-bator de caldura si readus in rezervorul din congelator.

Datorita caderilor mari de presiune (de pana la 100 mm col. H2O) se folosesc in exclusivitate ventilatoare centrifugale care realizeaza presiuni de lucru ridicate. In unele cazuri sunt folosite chiar ventilatoare actionate cu motoare electrice cu turatie variabila.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnica frigului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 318 cuvinte
Nr caractere:
24 038 caractere
Marime:
1.66MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
Tehnica frigului, agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!