Plante Medicinale

Extras din curs:

Plantele medicinale sunt acea categorie de specii vegetale care acumulează în unele părţi ale plantei principii active utile în tratarea diferitelor afecţiuni ale corpului uman sau animal. De cele mai multe ori efectul folosirii plantelor medicinale este mai lent, necesitând un tratament mai îndelungat, dar este mai puţin “riscant” şi mai ieftin.

Plantele medicinale produc mai puţine şi mult mai reduse efecte secundare. Medicamentele de sinteză folosite pentru o afecţiune pot provoca efecte secundare, dăunând sănătăţii, provocând alte afecţiuni. Plantele, în general, conţin substanţe analoge sau compatibile cu ale corpului uman sau animal. În constrast, cele mai multe dintre medicamentele de sinteză actuale sunt substanţe inexistente în natură, cu efecte imprevizibile în organismele vii.

În trecut farmaciile se numeau drogherii, iar preparatele farmaceutice - droguri (drug En = doctorie, medicament). În zilele noastre acest termen se foloseşte mai mult pentru stupefiante.

Îndelungata folosire a plantelor medicinale în medicină este un indiciu sigur al valorii şi utilităţii acestora şi în viitor. Se apreciază că pe plan mondial, se folosesc în prezent frecvent în fitoterapie aprox. 300 specii.

Medicina naturală se bazează în primul rând pe Fitoterapie şi colaborează strâns cu specialităţi ca: Homeopatia (remedii de origine vegetală, mai ales plante toxice, administrate, la început, în doze mai mici), Dietoterapia (care se bazează, de asemenea, în primul rând pe produse vegetale), Aromaterapia (tratamentul pe bază de uleiuri esenţiale - volatile) ş.a.

De ce este necesară cultivarea unor plante medicinale

şi nu este suficientă flora spontană?

Unele specii spontane nu pot asigura necesarul pentru industria farmaceutică, cosmetică sau alimentară;

Principiile active ale plantelor medicinale din flora spontană sunt foarte variate ca şi concentraţie şi calitate ceea ce face ca dozarea lor în fitoterapie să fie mai dificilă.

Uneori concentraţia principiilor active la plantele din flora spontană este prea scăzută pentru a avea efect fitoterapeutic complet.

Unele specii sunt originare de pe alte continente (Echinacea spp., Solanum laciniatum ş.a.) şi trebuie luate în cultură.

Plantele medicinale reprezintă o speranţă biologică a omenirii, de o valoare inestimabilă, iar grija pentru această moştenire, are o importanţă deosebită. De aceea a fost lansată de OMS lozinca "Salvaţi plantele care salvează vieţi!”

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plante Medicinale.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
79 pagini
Marime:
20.32MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Gavrila Morar
Sus!