Piața serviciilor

Extras din curs:

PIAŢA SERVICIILOR

Conceptul şi caracteristicile pieţei serviciilor

Piaţa reprezintă un sistem de relaţii vânzare – cumpărare de bunuri şi servicii între părţi contractante, care pe de o parte sunt unite prin legături de afaceri, iar pe de altă parte se află în raporturi de forţă.

Piaţa serviciilor analizată ca o categorie economică este formată din cele două laturi corelative cererea-oferta,

Ea reprezintă sfera economică în care nevoile de consum apar sub forma cererii iar producţia sub forma ofertei.

Din confruntarea celor două laturi se finalizează tranzacţii prin intermediul actelor de vânzare-cumpărare.

Caracteristicile pieţei serviciilor

nu include în totalitate sfera serviciilor, existând şi servicii non-market reprezentate pe de o parte de serviciile publice sau private dar care nu se comercializează, iar pe de altă parte de serviciile „gratuite” pe care şi le fac oamenii lor înşişi sau unii altora.

indicatorii prin care se exprimă dimensiunea şi dinamica pieţei serviciilor, spre deosebire de piaţa bunurilor materiale folosesc o mai mare varietate de elemente (pe lângă elementele cantitative, în cazul serviciilor o importanţă deosebită prezintă şi elementele calitative (deseori dificil de evaluat) care prezintă o mare importanţă în aprecierea poziţiei unei firme sau ţări pe piaţa serviciilor).

modul de manifestare a concurenţei prezintă anumite particularităţi:

este cunoscut faptul că pe piaţă concurenţa se manifestă în primul rând prin preţuri,

având în vedere faptul că serviciile nu sunt omogene concurenţa prin preţuri este o manieră deosebită în aprecierea preţului întrunind un ansamblu de consideraţii calitative şi psihologice (subiective, determinate de legăturile, adesea personale, între prestator-client).

diferenţierea mare a serviciilor în funcţie de calitatea prestaţiei face ca preţurile practicate de diferite firme să varieze foarte mult justeţea lor neputând fi nici confirmată nici infirmată de costul de producţie.

- transparenţa în cazul serviciilor este limitată de caracterul imaterial al acestora, spre deosebire de bunuri ele nu pot fi „cercetate” de concurenţi pentru a descoperi noile tehnologii de producţie sau dacă preţurile de vânzare au fost obiectul unei politici de dumping.

- piaţa serviciilor are o structură caracteristică unei concurenţe imperfecte fiecare cumpărător dispunând de o mică putere de monopol

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Serviciilor.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Marime:
45.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
prof. Dan Bodescu
Sus!