Entomologie C3

Extras din curs:

Coropişniţa – Gryllotalpa gryllotalpa ordinul Orthoptera, familia Gryllotalpidae

Biologie şi ecologie. Iernează în primul an ca larvă, iar în al doilea an ca adult, în sol şi are o generaţie la doi ani.

Primăvara larvele se ridică în stratul superficial al solului hrănindu-se cu părţile subterane ale plantelor. Toamna, în cel de-al doilea an, apar adulţii, care se retrag în sol pentru hibernare. În sere , răsadniţe, adulţii apar în lunile februarie – martie, iar în câmp în aprilie – mai. Împerecherea are loc în luna iunie, când se observă şi zborul acestora, mai ales în nopţile senine.

Ouăle sunt depuse grupat în cuiburi, în sol, câte 300-400 ouă. Larvele care apar rămân grupate în cuib sub ocrotirea femelei timp de 2 – 3 săptămâni, apoi se răspândesc săpându-şi galerii proprii.

La sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, populaţia de coropişniţe este alcătuită din larve de diferite vârste şi adulţi care se retrag pentru iernare.

Plante atacate şi mod de dăunare. Este un dăunător polifag, ce atacă plantele cerealiere (grâul, orzul, porumbul, etc.), plantele tehnice (floarea-soarelui, sfecla, tutunul, etc.).

Cele mai mari pagube sunt produse la culturile legumicole : varză, conopidă, tomate, pătlăgele vinete, ardei etc.

Măsuri de prevenire şi combatere

Ploşniţa roşie a verzei – Eurydema ornatum ordinul Heteroptera, familia Pentatomidae

Biologie şi ecologie. Iernează în stadiul de adult, în frunzarul din păduri, în resturile vegetale etc.Aceştia părăsesc locurile de iernare primăvara devreme, prin luna martie. La început se întâlnesc pe cruciferele spontane, apoi trec pe cele cultivate. Ouăle sunt depuse în grupe de 12-14, rareori până la 36 , dispuse în două rânduri paralele, pe partea inferioară a frunzelor . Larvele apărute ajung la maturitate prin luna iunie. Prezintă 1-2 generaţii, în funcţie de regiuni.

Plante atacate şi mod de dăunare. Atacă, ca adult şi ca larvă plantele de crucifere, care înţeapă şi sug sucul celular din frunze .La culturile semincere, atacă florile, lujerii seminceri şi seminţele.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Entomologie C3.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Marime:
6.35MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Talmaciu
Sus!