Cusuri TPH

Extras din curs:

TEHNOLOGIA DE PĂSTRARE VALORIFICARE A NUCILOR

Tehnologia de păstrare şi valorificare a nucilor în coajă

Nucile (Juglans regia L.), prezintă importanţă deosebită din punct de vedere alimentar, având şi o valoare energetică foarte ridicată. Nucile, faţă de celelalte specii pomicole se pot păstra de la o recoltă la alta şi chiar mai mult. Se utilizează ca atare, având o mare putere calorică peste 6000 calorii, la extragerea uleiurilor fine, în farmaceutică, în patiserie, în industria bomboanelor, a ciocolatei şi în multe alte scopuri. Nucile verzi, foarte bogate în vitamina C, se folosesc la prepararea dulceţurilor.

Miezul de nucă conţine cantităţi importante de fosfor, calciu, fier, magneziu, sulf şi potasiu, respectiv elementele cele mai importante pentru refacerea periodică a materiei vii, alături de vitamina: A, B şi E.

Recoltarea. Se va face la maturitatea deplină, atunci când mezocarpul verde crapă, se desprinde de endocarpul lignificat şi nucile cad uşor întrucât procesul maturării nucilor stagnează la stadiul în care se află în momentul detaşării fructului de ramură.

Calendaristic acest lucru se întâmplă de la 20-25 august până la mijlocul lunii octombrie. Întrucât maturitatea decurge lent, scuturarea are loc în 2-3 reprize.

Momentul optim de recoltare se stabileşte în funcţie de următoarele: se recoltează, în mod periodic, la întâmplare, un număr de 40-50 de nuci care se introduc apoi într-un vas cu apă, după 12 ore se determină proporţia în care se detaşează cu uşurinţă nuca de mezocarp. Dacă proporţia este de 80-90% se trece la recoltarea nucilor. Fructele necoapte nu se decojesc şi prin urmare se lasă pe pom până în momentul coacerii depline.

Nucile recoltate prea devreme, se zbârcesc, mucegăiesc şi primesc un gust neplăcut iar dacă recoltarea se va realiza prea târziu se depreciază calitatea nucilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • CURS 10-11 deshidratare.ppt
  • CURS 12-13 Congelarea.ppt
  • CURS 2 Valorificare nuci si struguri.ppt
  • CURS 3 Valorificare pepeni.ppt
  • CURS 5 Prelucrare industriala.ppt
  • CURS 7-8 Semiconserve din legume si fructe.ppt
  • CURS 9 Pasteurizarea.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
232 pagini
Marime:
23.95MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!