Simbolism - Lacustră

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Publicata in volumul plumb,aparut in 1916,poezia lacustra apartina esteticii simboliste si este reprezentativa pt universul bacovian. Motivul solitudinii apasatoare este elementul de recurenta in volumul de debut,Plumb.

2.incadrarea textului poetic intr-o categorie

2.1.poezie simbolista

Poezia lacustra a lui george bacovia se inscrie in universul tipic simbolist mai ales prin dramatismul trairilor eului liric (solitudine,angoasa,monotonie,nevroza), dar si prin tehnica repetarii temelor si simbolurilor, prin cromatica, prin modul de constructie a cadrului, prin muzicalitatea interioara stridenta.

Starea psihica e transmisa prin evocarea senzatiilor:"aud" si "simt"."tipic simbolista e acuitatea senzoriala, ca si descrierea unor imagini care reperezinta, de fapt, o stare interioara."(rodica zafiu, poezia simbolista romaneasca)

Relatia dintre eul "singur" si lume se reduce la contactul cu acvaticul, perceput doar in registrul senzatiilor fizice, care anunta ipostazele acelui eu lyric "fantomatic" de care vb critical n.manolescu.

Intre planul exterior sic el interior se stabilesc puternice corespondente:plansul interior al finite este insusi plansul universului aflat in descompunere-"Aud material plangand."Plansul, singuratatea sunt laitmotive ale acestei lirici.

Descarcă comentariu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Simbolism - Lacustra.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 707 cuvinte
Nr caractere:
10 692 caractere
Marime:
17.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
simbolism, romana
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!