Romanul postbelic realist - Moromeții

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

I.Incadrarea autorului in context:

Marin Preda, important romancier posbelic, se impune in literatura ca o adevarata constiinta, ca un autor care a rezistat in epoca amenintata de cenzura comunista, prin romanele sale (Risipitorii, Delirul, Morometii, Cel mai iubit dintre pamanteni), care certifica rezistenta prin cultura a autorului lor.

Romanul Morometii creeaza in maniera realist-obiectiva universul specific al satului romanesc din Campia Dunarii, aflat la rascrucea istoriei. Prin aceasta opera Marin Preda analizeaza probleme legate de mica proprietate taraneasca in raport cu relatiile capitaliste si socialiste. In aceeasi masura este urmarita si evolutia valorilor patriarhale in satul romanesc. El este prefigurat de cateva nuvele din volumul Intalnirea din pamanturi, si este publicat in doua volume care apar la 12 ani distanta, in 1955, 1967.

Romanul corespunde realismului prin prezentarea obiectiva a faptelor de catre un narator obiectiv, omnipresent si omniscient, prin aspectul social al prezentarii vietii rurale interbelice, prin crearea unei tipologii determinate istoric si social, prin structura circulara a primului volum. Conceptia lui Marin Preda e aceea ca autorul realist trebuie sa realizeze o opera care sa vorbeasca nu despre ea insasi, ci despre om.

Descarcă comentariu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romanul Postbelic Realist - Morometii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 543 cuvinte
Nr caractere:
21 875 caractere
Marime:
24.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
morometii, comentariu
Predat:
la liceu
Sus!