Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Poemul ,,Luceafarul" apartine perioadei capodoperelor, periodei finale a creatiei sale si poate fi considerat, cum marturisea Tudor Vianu, expresia cea mai desavarsita a lirismului erotic si filozofic eminescian.

Geneza poemului este complexa. In primul rand geneza este folclorica pentru ca valorifica basmul ,,Fata in gradina de aur" cules de germanul Kunisch intr-un voiaj prin tarile romane si de asemenea mitul zburatorului. Alt punct de plecare este profunda cultura filozofica a poetului prin aprofundare filozofilor germani cu Kant si Schopenhauer de la care preia viziunea asupra geniului. Desigur poetul are in vedere si propria-i viata ridicata la rang de simbol (poetul a avut constiinta geniului sau).

In toate prelucrarile basmului (cinci) poetul dezbate problematica geniului. In forma finala, Eminescu mai pastreaza doar cadrul de basm. Aceasta varianta este un poem filozofic in care tema romantica a conditiei omului de geniu capata stralucire desavarsita.

Semnificatii. Problema geniului este ilustrata de poet prin prisma filozofiei lui Schopenhauer, potrivit careia cunoasterea lumii este acesibila numai omului superior, singurul capabil sa depaseasca sfera subiectiva si sa se inalte in sfera obiectivului. In antiteza cu geniul, omul obisnuit nu-si poate depasi conditia subiectiva. Aceasta semnificatie o marturiseste poetul intr-un manuscris.

Descarcă comentariu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Luceafarul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 504 cuvinte
Nr caractere:
7 378 caractere
Marime:
14.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
luceafarul, romana
Predat:
la liceu
Sus!