Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Romanul este o specie a genului epic de mare intindere cu actiune complexa, organizata pe mai multe planuri narative, cu numar mare de personaje complexe aflate in relatii conflictuale si in care accentul este pus atat pe constructia subiectului cat si pe constructia personajelor.

Romanul ,,Ion”de Liviu Rebreanu este primul roman interbelic obiectiv din literatura romana. Acesta a aparut in 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insasi autorul mentioneaza in finalul operei, intre 1913 si 1920.Acesta face parte dintr-o trilogie pe tema pământului şi a condiţiei ţăranului, fiind primul roman al trilogiei în care se prezintă drama ţăranului român.

O prima trasatura a speciei este caracterul sau realist sustinut de perspectiva narativa, obiectivă şi imparţială asupra lumii povestind neimplicat, actiunea in centrul careia se afla destinul lui Ion. Actiunea este veridica deoarece este fixata in timp si in spatiu prin repere reale ( actiunea debutand in Ardeal, in curtea Vaduvei Teodosia din satul Pripas intr-o zi de duminica). Exista evenimente reale, traite chiar de autor care sporesc autenticitatea textului: Nucleul originar ( ,,Sarutarea pamantului”fiind o scena simbol), autorul zareste un taran care saruta patimas pamantul; povestea Rodovicai, o fata bogata din sat care pacatuieste cu cel mai lenes si sarac flacau.Intamplarea devine subiectul nuvelei ,,Rusinea”; Discutia cu Ion Pop al Glanetasului (modelul lui Ion), un flacau din vecini harnic, dar foarte sarac.

Adoua trasatura specifia textului ales este caracterul sau traditional dat de elemente precum: actiunea se petrece intr-un spatiu rural (satul Pripas) sunt descrise si obiceiuri specifice zonei( Hora Duminicala, dabsul Somesan, botezul, nunta si moartea). 260

Romanul ,,Ion” prezinta mai multe nuclee tematice: nucleul principal fiind reprezentat de pamantul ca posesie dominat de un conflict interior al protagonistului;un alt nucleu il este tema iubirii lui Ion pentru Florica, dar acesta prefera sa se insoare cu Ana doar pentru avutia ei si nucleul social deoarece este descrisa societatea romaneasca rurala la inceputul secolului al XX-lea in contextul in care Transilvania apartinea Imperiului Austro-Ungar.

Titlul textului ales este sugestiv in ceeace priveste continutul discursului narativ. Morfologic titlul este compus dintr-un substantiv propriu, care indica numele unui sfant ortodox. Acesta coincide cu numele personajului principal, sugerand intentia autorului de a face din acesta tipul generic al taranului ardelean.

Textul este structurat in doua parti cu titluri sugestive: ,,Glasul Pmantului” si ,,Glasul Iubirii”. Aceste titluri subliniaza doua aspcte importante: cuvantul ,,Glasul”indica o interiorizare a conflictului; iar ,,Pamantului” si ,,Iubirii” arata cele doua elemente care macina constiinta lui Ion.

Prima parte urmăreşte patima lui Ion pentru pământ şi dorinţa lui de a se impune în ierarhia satului, în care el este marginalizat, neavând avere. El îşi atinge ţelul seducând-o pe Ana, fiica lui Vasile Baciu, om bogat din Pripas şi reprimându-şi dragostea pentru Florica, o fată frumoasă, dar săracă. Lăsând-o însărcinată pe Ana, Ion îl obligă pe Baciu să i-o dea de nevastă şi împreună cu ea, pământul.: ,,Inceputul”, ,,Zvarcolirea”, ,,Iubirea”, ,,Noaptea”, ,,Rusinea”, ,,Nunta”

Observații:

Acest comentariu contine informatii pe scurt si utile pentru proba de la bacalaureat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion comentariu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 802 cuvinte
Nr caractere:
9 751 caractere
Marime:
13.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la liceu
Sus!