În dulcele stil clasic

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Poezia face parte din volumul "In dulcele stil clasic", caruia i-a dat si titlul, publicat in 1970. In poeziile acestui volum, Nichita Stanescu se intoarce cu veselie spre lirismul clasic, creand adevarate parodii ale stilurilor sau temelor din poeziile traditionale, imbracand formele bine cunoscute de romanta, balada, poem eroic ori madrigal.

Poezia "In dulcele stil clasic" este o creatie "lirica-galanta-sinteza intre elegantul stil trubaduresc si lamentatiile amoroase din timpul lui Enachita Vacarescu- supusa de Nichita Stanescu unui [ ] tratament de regenerare-caricaturizare". (Al. Stefanescu).

Spre deosebire de viziunea sentimentului de iubire din poezia "leoaica tanara, iubirea", unde dragostea este devoratoare, agresiva si bulversanta, in poezia "In dulcele stil clasic" iubirea este caricaturizata, pesiflata, minimalizata dupa modelul liricii siropoase a poetilor vacaresti.

Tema poeziei este erotica dar iubirea nu mai este o "leoaica tanara", o energie ce poate reordona universul, ci este aici un simplu pretext liric, o iubire incantatoare, trecatoare si nesemnificativa, metafora a iubirii fiind aici la fel de sugestiva, "Pasul tau de domnisoara".Ideea poetica exprima nepasarea, indiferenta joviala a eului liric pentru iubirea efemera si conventionala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • In Dulcele Stil Clasic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
654 cuvinte
Nr caractere:
3 839 caractere
Marime:
8.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, poet, liric
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!