George Călinescu - Enigma Otiliei

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

George Calinescu apartine perioadei interbelice, situandu-se alaturi de marii romancieri ai epocii respective, L. Rebreanu – ctitorul romanului realist obiectiv-modern, C. Petrescu – creatorul romanului analytic de introspective, H. P. Bengescu, M. Eliade etc. Reputat critic si istoric literar, este considerat creatorul romanului balzacian.

Daca in “Cartea nuntii” G. Calinescu realizeaza un poem al iubirii juvenile, daca in “Scrinul negru” evoca tulburator decaderea nobilimii, daca in “Bietul Ioanide” urmareste drama creatorului de geniu, in “Enigma Otiliei” ne ofera imaginea burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea, aflata in momentul declinului.

Romanul s-a intitulat initial “Parintii Otiliei” in ideea ilustrarii temei balzaciene a paternitatii. Parintele Otiliei este Costache Giurgiuveanu, cel mai indreptatit sa aiba grija de soarta fiicei sale. Intre acestia exista o relatie afectuoasa. Otilia il alinta, il mangaie pe obraji, ii scutura haina, este ingrijorata de starea sanatatii lui. In felul sau batranul o iubeste pe Otilia, luandu-i apararea mai ales in fata Aglaei. Avar fiind nu se indura sa se desparta de banii cuveniti pe drept Otiliei, ca mostenire de la mama. La insistentele lui Pascalopol va trece totusi o parte din bani pe numele ei. Un alt posibil parinte este Pascalopol, mosierul elegant si rafinat, oarecum blazat, care o iubeste pe Otilia. Are grija sa nu-I lipseasca nimic, indeplinindu-i orice capriciu. Un posibil parinte poate fi si Stanica Ratiu, care dovedeste grija pentru viitorul Otiliei, incercand sa-I gaseasca partied, o roaga sa-l caute daca va fi in impas, pentru ca in el va gasi intotdeauna un prieten, un tata! Preocupata de soarta Otiliei, gasindu-se in postura de mama vitrega este Aglae. N-o iubeste pe Otilia, dar vrea sa o stie capatuita, indifferent cu cine, pentru ca Aurica, fiica ei sa scape de o rivala.

Al doilea titlu, cel definitive, “Enigma Otiliei”, o fixeaza pe eroina ca personaj central al romanului. In ce masura este Otilia un personaj enigmatic, ramane de vazut. Otilia ar putea fi enigmatica in masura in care orice tanara indragostita poate fi un mister pentru barbatul iubit.

Orice amestec de puritate si pasiune, de gingasie si duritate, de luciditate si pierdere de sine poate parea misterios pentru barbatii care, de regula, sunt mai deschisi, mai decisi si mai directi. Din punctual acesta de vedere, Otilia, care are un caracter imprevizil este o enigma.

Referindu-se la acest personaj, G. Calinescu afirma “Otilia, “c`est moi”. Ea este fondul meu de ingenuitate si copilarie”. Nu este vorba de identificare totala, ci doar de protectie a unei laturi a sensibilitatii omului G. Calinescu, fara ca eroina sa devina un alter ego al sau.

Romanul “Enigma Otiliei” este alcatuit din XX de capitol, numerotate simplu de la I la XX, avand o structura simetrica, perfect echilibrata, in incipit si excipit aparand imaginea casei cu c. Giurgiuveanu.

Tema romanului este de facture sociala, acesta oferind o fresca a societatii bucurestene din primele decenii ale secolului XX, prezentand viata burgheziei bucurestene aflate in declin si candamnand alinierea individului din cauza vointei oarbe de a face avere. Din punct de vedere compositional, romanul se compune din doua planuri narrative care se intrepatrund permanent: problema unei mosteniri si destinul tanarului Felix Sima.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • George Calinescu - Enigma Otiliei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 244 cuvinte
Nr caractere:
7 214 caractere
Marime:
17.77KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la liceu
Profesorului:
Bazarghideanu Cosmin
Sus!