Enigma Otiliei - demonstrație

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Publicat in anul 1938, ,,Enigma Otiliei" este o creatie epica in care G Calinescu pledeaza pentru un roman realist, bazat pe omniscienta, ubicuitate narativa, cronologie si tipologie.

Roman citadin prin excelenta, EO contine cea mai bogata ,,galerie" de tipuri umane si de caractere din intreaga proza romaneasca.

Tema fundamentala a romanului este viata burgheziei bucurestene de la inceputul de sec. XX. Pe acest fundal de epoca romancierul mai include trei teme balzaciene ( mostenirea, paternitatea si arivismul), formarea personalitatii tanarului Felix Sima (din acest punct de vedere putand fi considerat un Bildungsroman), dar si tema iubirii.

(Observatie:) Dpdv al tematicii erotice, EO poate fi considerat un roman flaubertian, iar dpdv al observatiei sociale, este un roman balzacian.

Romanul este alcatuit din 20 de capitole fara titlu, in care actiunea este prezentata cronologic, conform esteticii realiste. Naratiunea heterodiegetica este realizata din perspectiva unui narator omniscient si omniprezent, care relateaza la pers a III-a singular. Perspectiva auctoriala este usor diminuata prin aparitia personajului reflector, Felix, care dubleaza vocea naratorului.

Asadar, prin scriitura omniscienta, observatie sociala si caracter monografic, romanul este traditional.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Enigma Otiliei - Demonstratie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 046 cuvinte
Nr caractere:
6 762 caractere
Marime:
16.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, comentariu
Predat:
la liceu
Sus!