Caracterizarea lui Ghiță

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Ioan Slavici (1848-1925) este cunoscut in literatura romana in primul rand ca nuvelist, nuvelele sale aducand o viziune realista asupra satului transilvanean. Puncte de reper in creatia lui Ioan Slavici sunt romanul ,,Mara", dar si nuvele precum ,,Budulea Taichii", ,,Popa Tanda" si ,,Padureanca". Nuvela "Moara cu noroc" a fost publicata in volumul "Novele din popor", in 1881.

,,Moara cu noroc" este o nuvela psihologica, remarcabila prin complexitatea personajului principal, prin compozitie, prin observatie psihologica si sociala. Tema acestei nuvele o constituie urmarile negative, consecintele nefaste pe care setea de imbogatire le genereaza asupra vietii sufletesti a individului, asupra destinului omenesc.

Titlul nuvelei este o antifraza, moara dovedindu-se a fi un loc cu ghinion, unde isi fac loc mercantilul si salbaticia, fiind dominata de forte malefice, care atrag sfarsitul tragic al proprietarilor.

Ghita este personajul principal al nuvelei, a carui evolutie psihologica este fin urmarita de catre Slavici pe parcursul acesteia. Personajul traieste o drama profunda a indeciziei, a imposibilitatii de a alege intre solutii simultane, dar contradictorii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea lui Ghita.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 216 cuvinte
Nr caractere:
5 302 caractere
Marime:
12.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
caracterizare, limba romana, roman
Predat:
la liceu
Sus!