Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Scriitor prolific, Mihail Sadoveanu este creatorul unei ample imagini artistice a vietii romanesti cu istoria, matura, mentalitatile, traditiile, datinile si obiceiurile ei specifice. Eel mai mare artist-povestitor al nostru. Opera sa, publicata pe parcursul a 50 de ani din viata, cuprinde peste 60 de volume de povestiri, nuvele, romane grupate in 4 teme :

- viata taranului roman: Povestiri>>, <<Dureri inabusite>>, <<Bordeeni>>, <<Hotul>> ;

- natura: <<Dumbrava minunata>>, <<Tara de dincolo de negura>>, <<Nada florilor>> ;

- istoria: <<Fratii Jderi>>, <<Neamul Soimarestilor>>, <<Zodia Cancerului sau Vremea Ducai Voda>>, <<Nicoara Potcoava>> ;

- viata targului moldovenesc: <<Locul unde nu s-a intamplat nimic>>, "Floare ofilita", "Haia Sanis".

Capodopera genului creator sadovenian ramane romanul "Baltagul" care se subscrie multor teme: evoca in acelasi timp viata taraneasca, dar si destinul cosmic al omului, incadrandu-se din acest punct de vedere in categoria romanelor mitice.

BALTAGUL

-comentariu-

Romanul a fost publicat in anul 1930 (dupa ce fusese scris in doar 17 zile), cand Mihail Sadoveanu implinea 50 de ani. Este considerat de George Calinescu un "poem al naturii si al sufletului omului simplu, o <<miorita>> de dimensiuni mari". De altfel, motto-ul "Stapane, stapane,/Mai chiama si-un cane." Argumenteaza aceasta afirmarie a lui Calinescu, Sadoveanu pastrand viziunea mioritica a mortii, careia ii da insa o noua interpretare.

GENEZA. Romanul are ca sursa de inspiratie baladele populare romanesti de la care Sadoveanu preia idei si motive mitologice:

- SALGA - setea de implinire a actului justitionar de infaptuire a dreptatii ce domina toate faptele eroinei.

- DOLCA - idea profundei legaturi a omului cu animalul credincios.

- MIORITA - tema, motivul, conflictul, discursul epic simplu, conceptia asupre mortii sunt cateva elemente semnificative ale baladei ce se regasesc si in roman.

TEMA ROMANULUI. Romanul ilustreaza lumea arhaica a satului romanesc, sufletul taranului moldovean ca pastrator al traditiilor si al specificului national cu un mod propriu de a gandi, a simti si a reactiona in fata problemelor cruciale ale vietii.

SEMNIFICATIA TITLULUI. Titlul este symbolic intrucat in mitologia autohtona, baltagul este arma magica si simbolica menita sa implineasca dreptatea, este o unealta justitionara. Ea este in basmele populare furata de fortele raului (zmei) si redobandita de personajul pozitiv. Principala trasatura a baltagului este ca atunci cand este folosit pentru implinirea dreptatii, acesta nu se pateaza de sange. De asemenea, baltagul este unealta magica care are puteri uimitoare: atata timp cat se afla in posesia raufacatorului, pana sa fie recucerit de erou, acesta se pastreaza ascuns; pierzandu-l, el apare cu adevarata lui infatisare. "Cartea lui Sadoveanu se numeste <<Baltagul>> asa cum unele basme se numesc <<Nuielusa fermecata>> sau <<Palosul nazdravan>>" (Petru Mihai Gorcea).

Cuvantul "baltag" poate veni si de la grecescul "labrys" care inseamna secure cu doua taisuri, dar si labirint (motiv care se regaseste in roman, fiind ilustrat de drumul serpuit al Vitoriei in cautarea sotului ei, dar si de framantarile, nelinistea, banuiala si certitudinea sa, un labirint interior).

Descarcă comentariu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 943 cuvinte
Nr caractere:
10 744 caractere
Marime:
14.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
baltagul, Mihail Sadoveanu, roman
Predat:
la liceu
Sus!