Extras din comentariu:

Romanul "Baltagul" de Mihail Sadoveanu este publicat in 1930 si introduce o formula romanesca inedita in perioada interbelica: polimorfismul structurii, adica "amestecul de roman realist si naratiune arhetipala grefata pe un scenariu politist".

Romanul "Baltagul" de M Sadoveanu apartine realismului obiectiv prin: tema, perspectiva narativa, tipologia personajelor, veridicitate, preocupare pentru social, verosimilitatea intamplarilor.

1. Este un roman prin faptul ca este o creatie epica in proza de mari dimensiuni, prin amploarea actiunii desfasurate pe mai multe planuri, actiune prezentata in spatiu si timp avand un numar mare de personaje, antrenate in conflicte puternice si bine individualizate, prin imaginea monografica a lumii arhaice a pastorilor de pe Tarcau.

Tema romanului o constituie cautarea si aflarea adevarului, deoarece Vitoria Lipan cauta pe sotul ei disparut, Nechifor, il inmormanteaza, afla ucigasii si ii pedepseste. Fiind o opera a creatiei sadovenieve, romanul armonizeaza marile teme ale creatiei acestuia: viata pastorala, natura, miturile, iubirea, arta povestirii, intelepciunea.

Titlul este simbolic, deoarece reprezinta atat unealta cu care Nechifor Lipan a fost omorat, cat si instrumentul cu care se face dreptate.

Arhitectura complexa a romanului este data de polimorfismul structurii, care a generat pareri critice diferite, uneori, chiar contradictorii: roman antropologic si politist(G Calinescu), realism etnografic(Perpessicius), reconstituirea "Mioritei"(E Lovinescu), roman demitizat(Ion Negoitescu), roman realist obiectiv(N Manolescu), roman initiatic, de dragoste si o anti-miorita(Alexandru Paleologu).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Nr cuvinte:
1 187 cuvinte
Nr caractere:
7 301 caractere
Marime:
9.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
baltagul, roman
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!