Regele David - o biografie biblică

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

David este personajul biblic despre care Sfânta Scriptură amintește destul de mult. Fără să luăm în coniderare scrierile sale, sau referirile ce se găsesc cu privire la el în cărțile Bibliei, numai în I și II Samuel și I Corinteni sunt în jur de 64 de capitole care îi prezintă viața, familia și slujirea. Din aceste pasaje descoperim că David a trecut prin toate ipostazele vieții: a fost păstor - aceasta o putem găsi în I Sam. 16:11, a luptat ca un soldat adevărat devenind un mare viteaz - aceasta o putem găsi în I Sam. Cap. 17, unde avem războiul cu filistenii și lupta dintre David și Goliat, a fost ales de Dumnezeu ca rege în locul lui Saul și a domnit peste Israel timp de 40 de ani.

Deși a cunoscut ce înseamnă a trăi ca fugar, din cauza invidiei lui Saul (I Sam.19:1-7) sau a răscoalei generate de fiul său Absalom ( II Sam. cap.15) și-a gustat și durerea eșecului datorită păcatului săvârsit cu Bat-Șeba (II Sam. cap. 11),deoarece s-a pocăit sincer și a avut ca prioritate a vieții, voia lui Dumnezeu, David a rămas în descrierile Sfintei Scripturi ca „ Omul dupa inima lui Dumnezeu !” ( (I Sam.13:14 ; Fapte 13:22-23).

Apariția lui David, ca rege al Israelului, este unică aducând în prim plan una dintre calitățile minunate ale lui Dumnezeu: ”Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbește ochii , dar Domnul se uită la inimă (I Sam. 16:7). Interesant este faptul cum apare David pe această scenă politico-religioasă: un om simplu, un păstor obișnuit, care paște în liniște turma tatălui său pe dealurile Betleemului, fără să se gândească la planurile mărețe pe care Cerul i le pregătea.

În cartea Patriarhi și Profeți, capitolul 62, spune că: ”Domnul îl alesese pe David și-l pregătea în timpul vieții sale singuratice cu turmele pentru lucrarea pe care El a rânduit-o să-i fie încredințată în anii de mai târziu.”

Aces tânăr, sensibil, care cânta foare frumos la instrumentele muzicale, aducând armonie și pace în sufletul oricărui ascultător, era gata de a sări în ajutor oricui avea nevoie, era frumos la trup, cu părul bălai, ochi frumoși și față frumoasă, este în același timp ”un om tare și voinic” (I Sam. 16:11). Era gata să-și scape turma din ghiarele fiarelor sălbatice: ” Când un leu sau un urs venea să-mi ia o oaie din turmă, alergam după el, îl loveam și-i smulgeam oaia din gură.” (I Sam. 17:43-36).

În confruntarea sa cu Goliat, se vede curajul și vitejia lui David. Acesta, pornește la luptă fără armură, fără sabie, ci doar cu încrederea deplină în Dumnezeu. ”Tu vii împotriva mea cu sabie, cu suliță și cu pavăză, iar eu vin împotriva ta în Numele Domnului oștirilor, în Numele Dumnezeului oștirii lui Israel, pe care ai ocărît-o. Astăzi Domnul te va da în mâinile mele, te va doborî, și-ți voi tăia capul; astăzi voi da stîrvurile taberii Filistenilor păsărilor cerului și fiarelor pământului. Și tot pământul va știi că Israel are un Dumnezeu. Și toată mulțimea aceasta va știi că Domnul nu mântuiește nici prin sabie, nici prin suliță. Căci biruința este a Domnului, și El te va da în mâinile noastre.” (I Sam. 17:45-47).

Acestă vitejie i-a fost cauzată de curajul pe care l-a primit datorită experiențelor trecute, dar și datorită fapului că n-a luptat numai în puterile sale. El s-a încrezut totdeuna în Dumnezeu și a contat pe acest ajutor, luptând și acționând în Numele Domnului. Luptând în Numele Domnului, el a a avut nu numai curaj, ci a acționat și cu o mare înțelepciune. Pentru că David a știut cine-i adevăratul dușman, a știut când trebuia să lupte și când să evite lupta, așteptând timpul prielnic și biruința asigurată de Dumnezeu.

O dovadă în plus a caracterului plăcut al lui David, este prietenia lui cu Ionatan, fiul împăratului Saul, omul care îl ura de moarte. David s-a făcut remarcat înaintea celorlalți ca fiind un om care ”se ducea și izbutea oriunde îl trimetea Saul”. Secretul de necontestat al acestui om iubit, dar și invidiat în același timp era că ”Domnul era cu el”.

Observații:

O scurtă biografie biblică a regelui David

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regele David - o biografie biblica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 682 cuvinte
Nr caractere:
7 020 caractere
Marime:
19.22KB (arhivat)
Publicat de:
Cosmin C.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Religie
Predat:
Liceul Teologic Adventist din Bucuresti
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Nota primită:
Nota 10
Sus!