Parslea cel voinic și merele de aur

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Basmul a aparut din cele mai vechi timpuri, atat ca o necesitate a impunerii unor idei si norme morale cat si ca o modalitate de evadare intr-un tinut mirific, unde totul era posibil si binele triumfa intotdeauna.

Basmul "Praslea cel voinic si merele de aur" a fost cules de Petre Ispirescu si inclus in volumul "Legende si basmele romanilor".

Acest basm fascineaza nu numai prin ineditul intamplarilor,cat si prin complexistatea personajului principal,Praslea,care este personajul pozitiv in care se imbina armonios insusiri reale si insusiri fabuloase,supranaturale.

In mod direct este realizata caracterizarea personajului,prin numele sau-Praslea care inseamna-cel mic.Autorul asociaza cei doi termeni autentici ,,Praslea" si ,,cel voinic" care constituie si titlul basmului pentru evidenta chiar de la inceput rolul personajului sau in naratiune.

Desi fiul de imparat,Praslea intruchipeaza insusirile alese ale omului din popor.Cu toate ca este dispretuit de fratii sai mai mari si de catre tatal sau,Praslea i se adreseaza cuvincios si isi asuma cu modestie misiunea de a incerca si el sa prinda si el hotii merelor de aur:"Eu nu ma incumet a prinde hoti,ci zic ca o incercare de voi face si eu nu poate sa-ti aduca nici un rau".

Dupa ce primeste acceptul imparatului,dand dovada de istetie si preocupatie,Praslea isi ia ,,carti de cetit,doua tepuse,arcul si tolba cu sagetile" reusind sa-si alunge somnul si sa-l raneasca pe hot.Aceeasi istetime si preocupatie va dovedi si mai tarziu,cand banuind intentiile fratilor sai,a legat de franghie un bolovan,caruia fratii i-au dat drumul in prapastie.Viteaz si curajos el trece singur pe taramul celalalt in cautarea zmeilor,ocrotandu-si fratii care au ramas sa-l astepte.Vitejia sa reiese din confruntarile cu zmeii pe care-i cauta,ii provoaca si ii invinge.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Parslea cel voinic si merele de aur.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
672 cuvinte
Nr caractere:
3 646 caractere
Marime:
8.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Praslea cel voinic, basm
Predat:
la gimnaziu
Sus!